Lemele gaat ‘zelf’ bouwen voor starters

3 maart 2022, 10:11

Dankzij de uitgifte van vier kavels in Lemele door de gemeente Ommen via Vereniging ‘CPO LemeleWoont’, krijgen vier jonge stellen de kans om in hun dorp te blijven wonen.
“Onlangs zijn de verkoopovereenkomsten met de gemeente voor de realisatie van 4 twee-onder-een-kappers op de bouwkavels tussen de DS. Berkhofweg en de Hellendoornseweg in Lemele getekend. Anders dan bij een reguliere kaveluitgifte waarop iedereen kan intekenen, is er hier gekozen voor de uitgifte en selectie van gegadigden via het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) LemeleWoont. Deze vereniging is door inwoners opgericht om de bouw van betaalbare woningen voor inwoners van Lemele te realiseren. legt Leo Bongers, wethouder Ruimtelijke ordening uit.
Door de uitgifte van de kavels via Vereniging ‘CPO Wonen Lemele’ , krijgen de inwoners van Lemele meer kans om in hun eigen dorp een woning te bouwen. Van de vier jonge stellen zijn er drie starters op de woningmarkt en 1 doorstromer. Zaterdag 26 februari werd de kavel uitgegraven in het bijzijn van wethouder Bongers en de enthousiaste toekomstige bewoners. “We zijn blij dat we zijn begonnen. Een huis bouwen is al leuk, maar om dat samen met dorpsgenoten en vrienden te doen is nóg leuker!” aldus grondbezitster Sharon Dijk. Door de uitgifte van kavels via het CPO Lemele Woont krijgen niet alleen starters een kans, maar wordt er ook doorstroming gerealiseerd binnen het dorp.
De locaties van de nog te realiseren woningen bevindt zich op een zogenaamde inbreidingslocatie. Dit is een locatie binnen de kern die braak ligt. In dit geval betrof het een voormalige speellocatie en groenstrook die worden omgevormd tot bouwkavels. CPO LemeleWoont en gemeente Ommen oriënteren zich nu op de invulling van andere mogelijke inbreidingslocaties.

Daarnaast wordt gewerkt aan een uitgifte via CPO LemeleWoont op kavels aan de Bulemansteeg bedoeld voor ouderen en een woonproject op de Lemelerweg 53.

Foto: v.l.n.r. Joost Ellenbroek, Derk Jan Laanbroek, Leo Bongers, Sean Roelofs, Sharon Dijk, Jort van Luinen, Naomi van Luinen.