Nesten eikenprocessierups online melden

9 juni 2022, 10:11

Op dit moment zien we dat de eikenprocessierups is begonnen met het maken van nesten.

De firma Roel Timmerman gaat binnenkort voor de gemeente op pad, om nesten weg te zuigen uit de gemeentebomen. Hoe kunt u nesten melden. Wanneer komen we wel langs, en wanneer niet? We leggen u graag uit hoe het werkt.
U kunt de nesten online melden
Dit is mogelijk via de kaart op www.ommen.nl/eikenprocessierups. Daar kunt u een gemeenteboom in uw omgeving aanmelden. Via de digitale kaart kunt u uw melding volgen. Zo weet u of we het nest gaan wegzuigen of niet en wanneer we ongeveer langskomen.
Wat gebeurt er na de melding
We beoordelen uw melding binnen drie werkdagen. Daarna kunt u op de kaart zien of de melding voor wegzuigen in aanmerking komt of niet. Is de melding goedgekeurd. Dan geven we deze door aan de firma Roel Timmerman. Wanneer ze langskomen hangt af van de planning. In ieder geval binnen twee weken.

Problemen bij het melden

Ziet u de eik die u wilt melden niet op de kaart? Dan kan het zijn dat deze eik onderdeel is van een bosje. Deze kunt u dan niet apart zien. U kunt de boom aanmelden via de groene knop ‘melding maken’ op www.ommen.nl en dan kiezen voor ‘openbare ruimte’. Ook kan het zijn dat het geen boom van de gemeente is. De eigenaar van de boom moet zelf zorgen voor het verwijderen van nesten.

Krijgt u de melding dat de boom niet in aanmerking komt voor bestrijding?
Dan heeft dat te maken met de plek van de boom.

Nesten in uw eigen bomen

Heeft u nesten in uw eigen bomen. Dan moet u deze zelf (laten) weghalen. U kunt dat het best laten doen door een gespecialiseerd bedrijf. Zij verwijderen de nesten op een manier, waarbij de brandharen niet losraken. Er zijn meerdere bedrijven die dat doen. Via internet kunt u bedrijven in de buurt vinden.

Welke nesten haalt de gemeente weg?

Nesten in gemeentebomen binnen de bebouwde kom:

  • Bij 2 of meer nesten (tenminste) zo groot als een tennisbal.

Nesten in gemeentebomen In het buitengebied:

  • Langs drukke wegen, (alleen!) de meest drukke toeristische wandel- en fietsroutes en fietsroutes naar scholen, bij 2 of meer nesten (tenminste) zo groot als een tennisbal
  • Direct aan de voorkant van een woning of erf, bij 5 of meer nesten minstens zo groot als een tennisbal.

Langs alle andere wegen in het buitengebied haalt de gemeente géén nesten weg.