Klein Chemisch Afval (KCA)

Klein chemisch afval (KCA) zijn producten die gevaarlijk kunnen zijn. Bijvoorbeeld omdat het brandbaar, giftig of bijtend is. Dit chemisch afval mag niet bij het restafval. Wel kunt u hiermee terecht bij de chemokar.

Producten die klein chemisch afval zijn, herkent u aan het speciale logo van een afvalcontainer met een kruis erdoor. Dit zijn bijvoorbeeld:

  • Huishoudelijk: batterijen, spaarlampen, tl-buizen, vloeibare gootsteenontstopper, lampenolie, petroleum, bestrijdingsmiddelen.
  • Medicijnen: kwikthermometers, injectienaalden, medicijnen.
  • Doe-het-zelf: verf, lak, terpentine, kwastreiniger, kwikschakelaars.
  • Hobby: fotofixeer, ontwikkelaar, salpeterzuur, zwavelzuur, zoutzuur.
  • Vervoer: accu’s, benzine, olie, oliefilters.

Bewaar klein chemisch afval in de chemobox. Het is belangrijk dit afval goed te verpakken en op het pakket te schrijven wat de inhoud is. Bied het zo mogelijk aan in de oorspronkelijke verpakking.

Inzameling

Batterijen kunt u bij diverse winkels inleveren. Oude medicijnen kunt u inleveren bij de apotheek. Ook is het mogelijk om KCA op werkdagen gratis naar het milieubrengstation van ROVA te brengen.

Inwoners binnen de bebouwde kom kunnen met klein chemisch afval bovendien elke dinsdag en vrijdag van 09.00 tot 11.00 uur terecht bij de chemokar in het centrum. Deze staat op de parkeerplaats aan de Markt, bij drukte op de markt wordt er een ander plek in de buurt gezocht.
Het KCA biedt u aan in de chemobox (maximaal 50 kg per keer). Voor het inleveren van injectienaalden kunt u bij de chemokar een plastic trommeltje krijgen.

Inwoners buiten de bebouwde kom van Ommen kunnen met het ROVA Klantcontactcentrum een afspraak maken om hun KCA op te laten halen door de chemokar.