Het cement van de samenleving

maandag 18 april 2016 09:39
Hans ter Keurst

Velen van ons zijn bekend met het gezegde 'het gezin is de hoeksteen van de samenleving'. Het gebruik van hoekstenen heeft haar oorsprong in de oudheid. Al voordat in onze regio stenen gebouwen werden opgetrokken, waren bouwmeester al bekend met het fenomeen 'hoeksteen'.

Ook in onze regio zien we, met name bij oude kerken en gebouwen, soms de hoeksteen nog terug. Vaak in de vorm van een grote zwerfkei. Deze hoekstenen werden gebruikt als fundatie om de hoeken van de gebouwen te ondersteunen en sterkte te geven. Wanneer de hoekstenen waren gelegd, kon men verder bouwen.

In onze regio werden veel gebakken stenen van klei gebruikt, of wanneer men het zich kon veroorloven Bentheimerzandsteen. Eén ding was naast de hoekstenen onontbeerlijk: verbindingsmiddel. In het begin veelal leem maar ook steeds vaker en meer cement. Op deze wijze ontstonden gebouwen die jaren, zelfs eeuwen meegingen.

Wat opvalt, is dat door de eeuwen heen de hoeksteen steeds is bejubeld. Niet zo verwonderlijk, gezien onze christelijke traditie. Echter, het cement lijken we te zijn vergeten, terwijl het cement ook een belangrijke rol speelt bij de instandhouding van het gebouw.

U vraagt zich af waar gaat dit naar toe. Ik zal het uitleggen.

Als we de samenleving zien als het gebouw, dan mag duidelijk zijn dat één van de fundamenten van de samenleving het gezin is. En het cement dan? Het cement van de samenleving zijn al die vrijwilligers en mantelzorgers die onbetaald en onbetaalbaar veel werk verrichten om belangrijke onderdelen van onze samenleving in stand te houden.

Het verzorgen van een dierbare, het omzien naar een buurtgenoot, het vol overgave ondersteunen van een stichting, club of vereniging. Meestal onopgemerkt, veelal als vanzelfsprekend. Vrijwillig maar niet vrijblijvend. Volstrekt onmisbaar, dit cement van onze samenleving.

Vandaar dat onze gemeente in de week vaan 11 april vier opeenvolgende avonden had georganiseerd in de Carrousel om onze vrijwilligers en mantelzorgers te bedanken voor hun onbetaalbare en onmisbare inzet. Om op deze manier onze waardering uit te spreken.

En dat zouden we vaker moeten doen, gewoon onze waardering uitspreken, voor vrijwilligers en mantelzorgers.

Hans ter Keurst
Wethouder gemeente Ommen

Reageren?

Reacties

Er zijn nog geen reacties ingestuurd.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het digitale contactformulier.

Bel mij terug

Heeft u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.