Jaar van de Ommerschans

zondag 18 maart 2018 11:13
Hans Vroomen

Door zo'n 15 vrijwilligers van Atelier Witharen is de kleding, die in de negentiende eeuw in de Kolonie Ommerschans werd gedragen, opnieuw genaaid. Het is een opstap naar verschillende andere activiteiten die dit jaar rond de Ommerschans worden georganiseerd.

Afgelopen zaterdag heb ik bij Atelier Witharen kennis gemaakt met een aantal van deze vrijwilligers. Zij maken het jaar van de Ommerschans zichtbaar en tastbaar.

Een van de activiteiten tijdens het jaar van de Ommerschans is de vorming van een menselijk lint op zaterdag 7 april. Dit gebeurt op de fundamenten van het gebouw waarin de paupers en andere 'lui levende armen' waren ondergebracht. Ooit was dit het grootste gebouw dat in Nederland bestond.

Het is mooi dat er veel aandacht wordt geschonken aan de 'Koloniƫn van de Maatschappij van Weldadigheid'. Het was een project dat in 1818 door Johannes van den Bosch is gestart om de armen en bedelaars door het bieden van werk (het ontginnen van de kolonie en het vervolgens introduceren van landbouw) een nieuwe toekomst te bieden.

Dat was overigens niet vrijblijvend; de Ommerschans was de eerste strafkolonie Maatschappij van Weldadigheid. Daarmee blijkt maar dat er achter het nobele idee van een nieuwe toekomst voor mensen die in armoede leven, veel verdriet en pijn schuil gaat.

Het is belangrijk om ook deze geschiedenis waar de Ommerschans een centrale rol in heeft gespeeld, niet te vergeten en er lessen uit te trekken voor het heden. Daarom heb ik veel waardering voor de vrijwilligers die dat voor ons zichtbaar en tastbaar maken.

Reageren?

Reacties

Er zijn nog geen reacties ingestuurd.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het digitale contactformulier.

Bel mij terug

Heeft u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.