Referendum

Op 21 maart 2018, op dezelfde dag als de gemeenteraadsverkiezingen, werd ook het referendum gehouden over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

Bij het referendum kon u 'voor' of 'tegen' de wet tot goedkeuring van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv)' stemmen.

Uitslag referendum

In de gemeente Ommen heeft woensdag 21 maart 2018 tijdens het referendum een meerderheid gestemd voor de wet tot goedkeuring van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv).

Aantal geldige stemmen voor de wet of het verdrag: 4.719 (57,93%)
Aantal geldige stemmen tegen de wet of het verdrag: 3.427 (42,07%)
Aantal blanco stemmen: 449
Aantal ongeldige stemmen: 22

Over de Wiv

De nieuwe wet vervangt de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2002 (Wiv 2002). Deze wet is volgens de regering op een aantal punten verouderd. Zo zijn meer mensen internet gaan gebruiken en heeft vrijwel iedereen een smartphone. In 2002 verliep de internationale telecommunicatie voor het merendeel door de lucht, via de ether. Inmiddels communiceren we wereldwijd grotendeels via glasvezel- of koperkabels. Mobiele telefoons, laptops en andere apparaten maken contact met modems of zendmasten, die vervolgens informatie doorgeven over de kabel.

Onder de huidige wet mogen de AIVD en de MIVD deze kabelgebonden communicatie slechts beperkt onderscheppen. Een belangrijke wijziging in de Wiv 2017 is de verruiming van hun bevoegdheden op dit gebied. Om ervoor te zorgen dat dit zorgvuldig en rechtmatig gebeurt, wordt het onafhankelijk toezicht op het werk van de diensten uitgebreid.

De Wiv bepaalt:

  • de taken en bevoegdheden van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD);
  • de voorwaarden die gelden voor de inzet van deze bevoegdheden;
  • hoe het toezicht is geregeld.

Meer informatie kunt u vinden op de website www.referendumwiv2017.nl.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het digitale contactformulier.

Bel mij terug

Heeft u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Ommen? Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief.