Wie mag stemmen?

U mag stemmen:

 • Als u officieel Nederlands bent,
 • U 18 jaar of ouder bent.

Ik heb gezondheidsklachten. Mag ik stemmen?

Hebt u klachten? Ga dan niet zelf stemmen maar machtig iemand anders. U vult hiervoor samen de achterkant van uw stempas in. Degene die voor u gaat stemmen, doet dat op het moment dat deze persoon zelf ook gaat stemmen. U geeft een kopie van uw legitimatiebewijs mee. Dat mag ook een foto op een mobiele telefoon zijn.

Lees ook meer over de coronamaatregelen

Is het stemmen op een stembureau wel veilig?

De verkiezingen gaan dit jaar anders dan u gewend bent. Dat komt door de coronamaatregelen. Met deze maatregelen willen wij de verspreiding van het coronavirus voorkomen.

Lees de coronamaatregelen

Mag ik ook op 15 of 16 maart stemmen?

U mag op 15 of 16 maart stemmen als u vanwege het coronavirus in een risicogroep zit. U mag op deze dagen stemmen op 1 van de volgende stembureaus:

15 maart: 

 • Gemeentehuis Ommen
  Chevalleraustraat 2, 7731EE in Ommen,
 • Verenigingsgebouw 'Irene',
  Balkerweg 56, 7738 PB in Witharen,

16 maart:

 • Gemeentehuis Ommen,
  Chevalleraustraat 2, 7731EE in Ommen,
 • Jeugdgebouw 'De Schakel',
  Lemerlerweg 74, 8148 in Lemele,

Wanneer krijg ik mijn stempas?

Uw stempas krijgt u uiterlijk op 3 maart per post. Bij de stempas zit ook een kandidatenlijst. Zo kunt u alvast kijken op wie u kunt stemmen.

We sturen u ook een gezondheidscheck. Dat is een lijst met vragen over uw gezondheid. Hebt u 1 van de vragen met 'Ja' beantwoord? Ga dan niet naar het stembureau. Maar machtig iemand anders. De persoon die u kiest, brengt dan een stem voor u uit.

Ik ben mijn stempas kwijt. Kan ik een nieuwe krijgen?

Hebt u geen stempas ontvangen? Of bent u uw stempas kwijt of is deze beschadigd? Vraag dan een vervangende stempas aan. Dit kan online, per post of aan de publieksbalie van het gemeentehuis.

Vervangende stempas aanvragen

Wanneer mag ik per brief stemmen?

U kunt alleen stemmen per brief als we u een stempluspas toesturen. We sturen deze speciale stempas naar onze inwoners van 70 jaar of ouder. U mag zelf kiezen of u per brief wilt stemmen. Of dat u wilt stemmen op een stembureau.

Lees meer over het stemmen per brief

Ik heb een stempluspas ontvangen. Maar nog geen briefstembiljet. Wat nu?

We sturen alle inwoners die 70 jaar of ouder zijn in de laatste week van februari een stempluspas. Ongeveer een week later sturen we een briefstembiljet.

Krijgt u geen stembiljet per post? Dan kunt u uw briefstembiljet ophalen bij 1 van de afgiftepunten.

Ik heb bericht gekregen dat ik kan stemmen per brief. Mag ik ook stemmen op een stembureau?

Bent u 70 jaar of ouder? Dan sturen wij u een stempluspas. Hiermee kunt u stemmen per brief. U mag zelf kiezen of u wilt stemmen per brief. U mag ook stemmen op een stembureau als u dat liever wilt.

Op mijn stempas staat een ander stembureau dan ik gewend ben. Hoe kan dat?

Op uw stempas staat het stembureau bij u in de buurt. We vragen u om naar dit stembureau te gaan. We hebben de bureaus zo verdeeld dat overal ongeveer evenveel mensen komen. Zo voorkomen we dat het te druk wordt.

Wie mag ik voor mij laten stemmen?

Elke andere persoon in de gemeente Ommen die mag stemmen, mag ook voor u stemmen. Op de achterkant van uw stempas zet u allebei uw handtekening. De persoon die voor u gaat stemmen neemt dan uw stempas mee als hij zelf gaat stemmen.

Woont deze persoon in een andere gemeente? Dan moet u eerst samen een machtiging aanvragen.

Voor hoeveel mensen mag ik stemmen?

U mag voor maximaal 3 personen stemmen. Deze personen moeten u vooraf machtigen. Gaat u zelf ook stemmen? Dan moet u tegelijkertijd uw stem uitbrengen voor de persoon die u heeft gemachtigd.

Ik wil iemand machtigen om voor mij te stemmen. Maar ik kan hem door de coronamaatregelen niet om een handtekening vragen. Wat moet ik doen?

Vanwege de coronamaatregelen is het dit jaar niet altijd mogelijk om fysiek bij elkaar te komen om het formulier voor een machtiging te ondertekenen. Daarom is het deze verkiezing mogelijk om een elektronische machtiging te doen.

Bij welk stembureau mag ik stemmen?

Met uw stempas mag u stemmen bij elk stembureau in de gemeente. Op uw stempas staat het stembureau bij u in de buurt. We vragen u om naar dit stembureau te gaan. We hebben de bureaus zo verdeeld dat overal ongeveer evenveel mensen komen. Zo voorkomen we dat het te druk wordt.

Let op! Het genoemde stembureau kan een ander bureau zijn dan u gewend bent.

De stembureaus zijn op woensdag 17 maart 2021 open tussen 07.30 en 21.00 uur.

Wat neem ik mee naar het stembureau?

Gaat u stemmen? Dan neemt u in ieder geval dit mee:

 • Uw stempas mee. Zonder stempas kunt u niet stemmen.
 • Uw legitimatiebewijs. Zoals een paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs. Zonder legitimatiebewijs kunt u niet stemmen.

Uw legitimatiebewijs mag maximaal 5 jaar zijn verlopen.

Hoe moet ik stemmen?

U brengt uw stem uit op 1 van de stembureaus in onze gemeente. In het stemhokje kleurt u met een potlood het vakje rood van de persoon waarop u wilt stemmen. Daarna stopt u uw stembiljet in de stembus.

Lees meer over het stemmen

Wordt het rode potlood voor het stemmen ontsmet?

Vanwege de coronamaatregelen stemt iedereen dit jaar met een eigen rode potlood. U krijgt dit potlood tegelijk met uw stembiljet. Na het stemmen mag u het potlood mee naar huis nemen.

Lees meer over de coronamaatregelen

Mag ik samen in een stemhokje staan?

Stemmen doet u alleen. U mag niet samen in een stemhokje staan. Bent u blind of hebt u 2 armen in het gips? Dan mag iemand van het stembureau helpen. Of iemand die u zelf kiest.

Mag ik tijdens het stemmen een nieuw stembiljet vragen?

Dat mag als u een foutje hebt gemaakt bij het invullen van het stembiljet. U mag 1 keer om een nieuw stembiljet vragen.

Mag ik stemmen in een andere gemeente?

Wilt u stemmen in een andere gemeente? Dan hebt u een kiezerspas nodig. Deze kiezerspas vraagt u online of per post bij ons aan. U kunt maar 1 keer een kiezerspas aanvragen. Vraag uw kiezerspas op tijd aan.

Kiezerspas aanvragen

Hoe kan ik stemmen als ik in het buitenland ben?

Bent u tijdelijk in het buitenland? Bijvoorbeeld voor werk, studie of vakantie? En staat u nog wel ingeschreven in de gemeente Ommen? Dan kunt u iemand anders voor u laten stemmen.

U kunt ook stemmen per brief. Dan moet u hier uiterlijk op 17 februari 2021 om vragen bij de gemeente Den Haag.

Wanneer worden de stemmen geteld?

Alle stemmen van de stembureaus die op 15 en 16 maart open zijn en de briefstemmers die al binnen zijn gekomen, worden op woensdag 17 maart vanaf 09.00 uur geteld in de Carrousel in Ommen.

Vanaf woensdag 17 maart 21.00 uur worden de overige stemmen geteld op het gemeentehuis in Ommen.