Omgevingsvergunning

Wilt u bouwen, verbouwen, slopen, een boom kappen, of bijvoorbeeld een inrit aanleggen? Dan heeft u waarschijnlijk een omgevingsvergunning nodig. Dit kunt u opzoeken in de vergunningscheck. Hieronder leest u hoe u dit doet.

Als u hulp nodig heeft bij het aanvragen van een omgevingsvergunning, dan helpt de gemeente u graag. Bijvoorbeeld bij het toetsen van uw aanvraag aan regels en wetgeving.

Maak online een afspraak

Omgevingsvergunning aanvragen
Hieronder leest u hoe u in 3 stappen een omgevingsvergunning aanvraagt.

Stap 1: Vergunning wel of niet nodig?
Als u gaat bouwen, dan heeft u meestal een omgevingsvergunning nodig. Soms hoeft u het project alleen maar te melden. Doe hieronder de vergunningscheck. Dit duurt een paar minuten.

Doe de vergunningscheck

Stap 2: Check het bestemmingsplan
U kunt een vergunning krijgen als uw project in het bestemmingsplan past. U kunt dit raadplegen in het overzicht van ruimtelijke plannen. Als uw pand op de monumentenlijst staat, heeft u altijd een vergunning nodig.

Stap 3: Aanvraag indienen
Vraag de vergunning aan bij het gemeentehuis of via het Omgevingsloket Online. Hiervoor heeft u een DigiD nodig. Bent u een ondernemer? Dan heeft u een eHerkenning nodig. Vervolgens kunt u online de status van uw aanvraag volgen. 

Online aanvragen

Wat kost een omgevingsvergunning?
Voor ingewikkelde aanvragen hangen de kosten af van bepaalde factoren. U krijgt dan achteraf een factuur. Informeer naar de hoogte van de kosten bij de Publieksdienst.

Hoe verloopt de procedure?
Heeft u uw aanvraag ingediend? Dan wordt deze doorgestuurd naar de gemeente. Er zijn twee behandelprocedures:

  • Eenvoudige aanvragen behandelen we binnen 8 weken.
  • Ingewikkelde aanvragen behandelen we binnen 6 maanden. Deze termijn mogen we één keer met 6 weken verlengen.

De gemeente publiceert uw aanvraag voor een omgevingsvergunning in het huis-aan-huisblad Ommer Nieuws en op www.overheid.nl. De beslissing op uw aanvraag wordt ook in het huis-aan-huisblad en op www.overheid.nl gepubliceerd.

Vooroverleg met de gemeente

  • Als u een bouwplan heeft en twijfelt of het mag, dan kunt u dit van tevoren met ons bespreken. U doet dan een conceptaanvraag.
  • U bespaart dan kosten voor eventuele wijzigingen en de aanvraag verloopt sneller.
  • Voor een conceptaanvraag worden kosten in rekening gebracht. 
  • Voor een conceptaanvraag kunt u het formulier onderaan deze pagina per e-mail toesturen naar gemeente@ommen.nl.

Vergunningvrij bouwen
Voor sommige bouwplannen is geen vergunning nodig. Zoals voor bijvoorbeeld dakkapellen, schotelantennes, erfscheidingen en aanbouwen. Een overzicht hiervan vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Gereed melden bouwactiviteit
Als u voor bouwactiviteiten een omgevingsvergunning heeft ontvangen, is het ook nodig om bij de gemeente een melding te maken als de bouwactiviteiten zijn afgerond.

Documenten

TitelTypeGrootteDownload
Aanvraag verzoek vooroverleg/conceptaanvraag Word163 KBDownload

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het digitale contactformulier.

Bel mij terug

Heeft u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.