Herziening 2013-1 en 2013-2 - Ontwerp

Vanaf donderdag 27 februari 2014 liggen de ontwerpbestemmingsplannen 'Buitengebied, herziening 2013-1' en 'Buitengebied, herziening 2013-2' gedurende 6 weken ter inzage. De laatste dag van de termijn is woensdag 10 april 2014.

Het bestemmingsplan 'Buitengebied' is in 2010 vastgesteld en grotendeels in werking getreden. Het plan heeft betrekking op het gehele buitengebied van de gemeente Ommen, met uitzondering van de kernen Ommen, Lemele, Beerze, Beerzerveld, Beerzerveld-Kloosterdijk, Witharen en Vilsteren. In het bestemmingsplan is geregeld welke functies en mogelijkheden er zijn in het buitengebied, zoals wonen, werken of recreëren.

Ontwikkelingen
Er wordt nu een herziening van het bestemmingsplan Buitengebied in procedure gebracht. Deze herziening van het bestemmingsplan Buitengebied is nodig omdat het plan vanwege diverse ontwikkelingen in het buitengebied niet meer in alle gevallen compleet of actueel is. Daarnaast is in de praktijk gebleken dat regelingen of functies duidelijker omschreven kunnen worden.

Ook heeft de Raad van State enkele uitspraken gedaan die betrekking hebben op het bestemmingsplan Buitengebied of heeft de gemeenteraad een besluit genomen over bepaalde ontwikkelingen in het buitengebied. Het bestemmingsplan wordt hierdoor flexibeler. Al deze zaken worden met de herziening van het bestemmingsplan Buitengebied geregeld zodat het bestemmingsplan weer actueel is en de verschillende gebieden een passende en juiste bestemming hebben.

Twee delen
Het is wettelijk gezien niet toegestaan om alle aanpassingen in één nieuw bestemmingsplan te gieten. Daarom is de herziening opgeknipt in twee delen en brengt de gemeente Ommen twee ontwerp-bestemmingsplannen in procedure.

Met ingang van  27 februari 2014 liggen de twee ontwerp-bestemmingplannen voor het buitengebied voor een  periode van zes weken ter inzage. In het bestemmingsplan ‘Buitengebied, herziening 2013-1’ staan de algemene bouw- en gebruiksregels die voor het gehele buitengebied van toepassing zijn. Zo is voor iedereen duidelijk wat wel en niet is toegestaan in het buitengebied.

Het bestemmingsplan 'Buitengebied, herziening 2013-2' heeft specifiek betrekking op een aantal percelen in het buitengebied waarvan de bestemming wijzigt.

Plan zes weken ter inzage
De ontwerpbestemmingsplannen worden op de volgende wijzen ter inzage gelegd, beschikbaar gesteld en raadpleegbaar gemaakt:

• Digitaal via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl.
  • Digitaal via onderstaande documenten.
  • Op papier bij de Publieksdienst in het gemeentehuis in Ommen.

Documenten herziening 2013-1

Toelichting PDF692 KBDownload