Jiddu Krishnamurti

Jiddu Krishnamurti was een bekende Ommenaar. Deze wereldberoemde 'wereldleider in de dop' vestigde zich in 1920 in Ommen. Landgoed Eerde herinnert nog altijd aan zijn toenmalige verblijf. Hieronder in het kort het verhaal van de jongen die door velen werd gezien als de nieuwe wereldleider.

Jiddu Krishnamurti (1897, Madanapelle, India) was al op vijftienjarige leeftijd de leider van een beweging met de naam 'Orde van de Ster in het Oosten'. Vanaf dat moment zagen velen hem als een wereldleraar die de wereld een nieuwe geestelijke impuls kon geven.

Rond 1920 kwam hij voor het eerst naar Ommen, naar landgoed Eerde. In zogenaamde ‘Sterkampen’ verkondigde hij zijn opvatting over mensen en het geloof. Van heinde en verre kwamen mensen om te luisteren naar zijn spiritueel gedachtegoed.

In 1925 vestigde het internationale hoofdkantoor van de 'Orde van de Ster in het Oosten' zich in Ommen. De stad was in één klap wereldberoemd. Zelfs treinen uit Wenen en Berlijn stopten op station Ommen.

Veel volgelingen
Volgens Krishnamurti moest de mens zich bevrijden van alle ketenen waarin hij gevangen zit. Iedereen mag zelf bepalen hoe hij het leven inricht. Hij adviseerde iedereen om zich niet te laten inpakken of knevelen door godsdiensten of spirituele organisaties.

Dit zorgde voor een enorme toeloop richting Ommen. Er ontstond een beweging met vele volgelingen, maar dat was het tegenovergestelde van wat Krishnamurti wilde. In 1929 trad hij dan ook terug. Na zijn laatste toespraak in Madras (India) overleed hij op 17 februari 1985 in Ojai.

Niet vergeten
Krisnamurti schreef diverse boeken over zijn visie op mens en samenleving. Daarnaast richtte hij scholen op in verschillende landen. Ook nu nog zijn er vele bijeenkomsten en lezingen over de visie en ideeën van Krishnamurti. Zijn beroemdste uitspraak was: "Waarheid, zeg ik u, is een land zonder paden, dat langs geen enkele weg, door geen enkele godsdienst, geen enkele sekte, valt te bereiken".

Wandelen met Krisnamurti
'Wandelen langs vergeten paden' is een unieke wandelgids waarin Krishnamurti de wandelaar meeneemt langs gebouwen, kastelen en fraaie natuur die herinneren aan de Sterkampen van 1928.

Het 48 pagina's tellende boekje is voorzien van veel gedetailleerde en historisch juiste achtergrondinformatie, natuurbeschrijvingen, een wandelkaart, een historische kleurenkaart van het Sterkamp en authentiek fotomateriaal. Het boekje is te koop de plaatselijke boekhandel.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het digitale contactformulier.

Bel mij terug

Heeft u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.