Uitgelichte wandelroutes

Ommen is in 2013 uitgeroepen tot Wandelgemeente van het Jaar. En dat was niet voor niets. Ommen staat bekend om haar vele en uitgestrekte natuur. De omgeving biedt verschillende wandelroutes.

Naast de vele routes uit het wandelnetwerk, hebben wij voor u nog enkele andere interessante routes uitgelicht. Over enkele routes vindt u meer informatie verderop op deze pagina. Meer informatie en kaarten zijn beschikbaar via het VVV-kantoor.

Markante bomen in het Ommerbos

Ten noorden van Ommen ligt het Ommerbos. Naast dat het bos een oude oorsprong heeft, zijn er opvallende bomen langs de wandelpaden te vinden. De heer J. Tempel heeft het initiatief genomen om de wandelaars in dit bos ook opmerkzaam te maken op deze markante bomen. Via onderstaande documenten kunt u een plattegrond van de bomen bekijken en een toelichting lezen op de markante bomenroute.

Dat is Uit de Kunst in Alteveer

De wijk Alteveer in de gemeente Ommen is een mooie en rustige wijk, waar het  plezierig wonen en wandelen is. Deze wijk ligt pal naast het Ommerbos, waar heerlijk gewandeld, gefietst en gesport kan worden. Binnen enkele minuten sta je midden in het bos, en kun je de vogels horen fluiten, ineens een ree of een eekhoorn voorbij zien huppelen en bovenal genieten van de natuur.

Behalve een mooie wijk, is Alteveer ook een bijzonder kunstzinnige wijk. Vele straten zijn vernoemd naar allerlei kunstenaars zoals Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer, Jeroen Bosch  en Albert Cuyp. Deze kunstenaars zijn algemeen bekend, maar andere kunstenaars zijn wat minder bekend. De hoogste tijd om kennis te maken met hen.

Via de website vanuithetommerbos.jouwweb.nl/  kunt (digitaal) wandelen door Alteveer en deze kunstenaars (digitaal) te ontmoeten, en op je gemak de digitale wandelroute Dat is Uit de Kunst in Alteveer te bekijken.   

V(l)echtstromenpad Ommen

Het V(l)echtstromenpad Ommen is een 21 kilometer lange route die begint bij het station van Ommen. De route is gemaakt in opdracht van Stichting Kunstwegen door MXT Landschappen. De naam V(l)echtstromen is gekozen omdat de Vecht een van oorsprong een vlechtende rivier was met meerdere rivierlopen, die al zoekend hun weg vonden in een breed stroombed. De wandeling voert langs deze vlechtstromen.

Van het station loopt de route naar Arriën, richting Junner Koeland. Bij de stuw in Junne steekt u de Vecht over naar de Groote Mars. Door het gevarieerde landschap van de zuidoever van de Vecht loopt u terug naar Ommen.
De route vertelt u over de rijke flora en fauna en de geschiedenis van dit unieke Vechtdal landschap. V(l)echtstromen voert u ook langs Kunstwegen werken, waar Stichting Kunstwegen u het verhaal vertelt.

De kaart met de route en veel achtergrond informatie kunt u verkrijgen bij de VVV’s in het Vechtdal en Vechtdalmarketing. De kaart kost €2.

Bomenwandelroute

In de gemeente Ommen staan zeer veel mooie, bijzondere en markante bomen. Deze bomen komen terug in de Bomenwandelroute, een initiatief van Eigentijdse Vrouwen Actief (EVA) en de afdeling Openbare Werken van de gemeente Ommen.

De bijzondere bomen langs de route zijn genummerd. In het routeboekje vindt u meer informatie over de betreffende boom.

TitelTypeGrootteDownload
Bomenwandelroute  PDF500 KBDownload
Plattegrond bomenwandelroute  PDF546 KBDownload

Bomenwandelroute Entente Florale

De gemeente Ommen werd in 2001 uitgeroepen tot Groenste dorp van Nederland. Speciaal voor deze verkiezing werd de Bomenwandelroute Entente Florale samengesteld.

Bomenwandelroute rondom gemeentehuis

Bij de bouw van het gemeentehuis in 1982 is in overleg met de architect ir. J.I. Risseeuw en de gemeente Ommen een wandelpark ontstaan, waarin 'vreemde' bomen een plaats hebben gekregen. De wandelroute rondom het gemeentehuis gaat langs deze verschillende bomen.

Het Wolvenspoor

Het Wolvenspoor in Stegeren is een avontuurlijke en leerzame wandeling voor kinderen van 6 tot 11 jaar. Onderweg zijn er volop speelmogelijkheden. De kinderen krijgen voor deze wandeling een wolvenzak met daarin een toversnoepje, een paar hulpogen en een pen met een wegwijsnaald.

Tijdens de wandeling maken de kinderen kennis met sporen van verschillende dieren en kunnen ze verschillende opdrachten uitvoeren. De start van de route is bij restaurant 'De Bootsman' aan de Coevorderweg 19 in Stegeren. De speciale wolvenzak is verkrijgbaar bij het VVV-kantoor.

Stadswandeling 'Van Mars tot Markt'

'Van Mars tot Markt' is een stadswandeling door het centrum van Ommen. Het is een verhalenpad van drie kilometer. Al wandelend kunt u de achtergrondverhalen lezen van de bezienswaardigheden.

Gerko Warner, een tekstschrijven uit Ommen, schreef de verhalen. De Historische Vereniging leverde het historische fotomateriaal. Het routeboekje kost € 3,95 en is verkrijgbaar bij het VVV-kantoor.

Wandel- en hardlooproute Alteveer

Alteveer is de jongste wijk van Ommen. Door deze wijkt loopt  een speciale wandel- en hardlooproute van vier kilometer. De route is bedoeld voor wandelaars en hardlopers, maar vooral ook voor mensen die minder goed ter been zijn.
De route is uitgezet samen met de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU), de Nederlandse Hartstichting, atletiekvereniging ACO van Elderen en de gemeente Ommen. Daarbij is er speciaal op gelet dat de wandelaars of hardlopers zo weinig mogelijk obstakels, zoals kruisingen en hoge stoepranden, op hun pad vinden.

De route begint op de hoek Haarsweg-Willem van de Veldestraat, tegenover de ingang van sportpark Westbroek. De hoofdroute is volledig verhard en voorzien van goede verlichting. Het is mogelijk de route uit te breiden met vier extra lussen. Deze staan op het informatiebord bij de start en in de folder met routekaart.

TitelTypeGrootteDownload
Wandel- en hardlooproute Alteveer PDF6,81 MBDownload

Wandelen met Krisnamurti

'Wandelen langs vergeten paden' is een unieke wandelgids waarin Jiddu Krishnamurti de wandelaar meeneemt langs gebouwen, kastelen en fraaie natuur die herinneren aan de Sterkampen van 1928.

Het 48 pagina's tellende boekje is voorzien van veel gedetailleerde en historisch juiste achtergrondinformatie, natuurbeschrijvingen, een wandelkaart, een historische kleurenkaart van het Sterkamp en authentiek fotomateriaal. Het boekje is te koop de plaatselijke boekhandel.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het digitale contactformulier.

Bel mij terug

Heeft u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.