Cultuurprijs van Ommen

De Cultuurprijs is een prijs die is ingesteld door de gemeente Ommen in samenwerking met het Cultuurplatform Ommen (CPO). Met de Cultuurprijs wordt een persoon of organisatie, die zich inzet voor het culturele leven in Ommen, in het zonnetje gezet.

Met de Cultuurprijs wil de gemeente samen met het CPO waardering tonen voor mensen die zich inzetten voor het culturele leven in Ommen. Het kan gaan om individuele kunstenaars, professionals of amateurs, een muziekgezelschap, toneelvereniging of theater, een museum of een dichter. Als het maar gaat om:

  • een persoon of organisatie, die zich heeft ingezet voor het culturele leven van Ommen;
  • een persoon of organisatie, die daarmee iets heeft toegevoegd aan de cultuurwaarde van Ommen of behoud van cultuurwaarden.

Inwoners van Ommen kunnen elk jaar kandidaten aanmelden voor de prijs, waarna een jury van het Cultuur Platform Ommen een winnaar kiest. De Cultuurprijs bestaat uit een bedrag van € 1.000. De winnaar mag ook een jaar lang het logo van de Cultuurprijs gebruiken in zijn of haar uitingen.

Winnaar 2018: Vereniging Ommerschans

Vereniging de Ommerschans heeft maandag 28 mei de Cultuurprijs Ommen 2018 in de wacht gesleept. Deze vereniging heeft de prijs gewonnen omdat zij zich inzet om het verhaal en de geschiedenis van de Ommerschans en zijn voormalige bewoners op de kaart te zetten.

Dankzij de inzet van een aantal zeer actieve vrijwilligers is al veel bekend geworden over het leven van vroeger in de Ommerschans. De Vereniging Ommerschans is op de goede weg om met concrete activiteiten op verschillende fronten de geschiedenis van de Ommerschans zichtbaar te maken.

Winnaar 2017: Folkloristische Optocht Koningsdag

De Folkloristische Optocht Koningsdag heeft maandag 29 mei 2017, tijdens een feestelijke avond met verschillende soorten optredens, uit handen van wethouder Ko Scheele de Cultuurprijs Ommen 2017 ontvangen. "De folkloristische optocht trekt met Koningsdag veel bezoekers naar Ommen. De optocht zorgt daarnaast voor een gevoel van saamhorigheid en is voor de kinderen die mee mogen rijden op de wagens een ervaring die ze nooit meer vergeten," aldus wethouder Ko Scheele.

Winnaar 2016: Stichting Vechtdalkunsten

Stichting Vechtdalkunsten heeft op vrijdagavond 3 juni uit handen van wethouder Ko Scheele de Cultuurprijs ontvangen. De andere genomineerden waren het Tinnen Figuren Museum en het Streekmuseum. "De stichting is een mooi en vernieuwend initiatief dat een brede zichtbaarheid heeft. Dat is iets waar we als gemeente Ommen erg trots op zijn. Met onder andere de Montmartre dagen in de zomer, de kunstpanelen in het centrum en de verfraaiing van de Kerkstraat geeft de stichting letterlijk meer kleur aan Ommen. We zijn dan ook blij om de prijs te kunnen overhandigen aan dit prachtige initiatief", aldus wethouder Ko Scheele.

Winnaar 2014: Stichting Bostheater

Stichting Bostheater is de winnaar geworden van de eerste Cultuurprijs in de gemeente Ommen. "De renovatie van het theater betekent behoud van het erfgoed voor de inwoners van Ommen. Het Theater biedt niet alleen programma's voor de inwoners van Ommen, maar ook voor de gasten die in de zomermaanden in de toeristische gemeente Ommen verblijven", aldus het juryrapport. "Het programma dat wordt geboden is breed: is bestemd voor jong en oud, en biedt voor elk wat wils. Alle vormen van cultuur vinden er een podium. Zowel amateur- als beroepsgezelschappen en artiesten krijgen een kans om hun kunnen te vertonen. Aankomende kunstenaars worden gestimuleerd daar op te treden en krijgen zo een kans. De toegang is over het algemeen gratis, het theater is dus laagdrempelig. Zo nu en dan wordt er een collecte gehouden om de onkosten te dekken. De organisatie en de techniek van het Theater draaien geheel op vrijwilligers. Kortom: het Bostheater is een aanwinst voor het culturele leven van de gemeente Ommen en een goede aanvulling op het zomerprogramma."

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het digitale contactformulier.

Bel mij terug

Heeft u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.