Onkruidbestrijding verharde wegen

De gemeente Ommen is jaarlijks, tijdens het groeiseizoen, aan het werk om uw straat of stoep vrij van onkruiden te houden. De gemeente voert de onkruidbestrijding zelf uit met zogenaamde Weedit-I.

Het is een bewuste keuze geweest om met name de uitvoering met machines zelf te doen. Het apparaat dat wordt gebruikt is een quad, een 4-wielig wagentje die met infrarood camera’ s bladgroen waarneemt.

Een computer zorgt er vervolgens voor dat aansluitend een geconcentreerde bespuiting van het onkruid plaatsvindt. De doppen waar het middel uitkomt zijn afgeschermd door een bakconstructie met slab, waardoor het middel niet kan verwaaien.

Besparing
Waar geen onkruiden staan blijft bestrijding achterwege en wordt het milieu minder belast. Doordat het bestrijdingsmiddel niet over de hele straat/stoep wordt verspreid wordt een besparing van 57–78 % bereikt.

Het gebruik van minder bestrijdingsmiddel is een belangrijk discussiepunt geweest bij de Commissie Toelating Bestrijdingsmiddelen (CTB) en de Vereniging van Waterbedrijven (VEWIN) om het wegspoelen van het middel naar het oppervlaktewater te voorkomen of te beperken.

Administratief proces
Een goede administratie voor het gemisch bestrijden van straten en stoepen is belangrijk. Voorafgaand aan een bestrijding wordt een weerrapport opgemaakt. Gekeken wordt of het verantwoord is om een bestrijding uit te voeren. Dit rapport wordt niet alleen bewaard, maar naar aanleiding van dit rapport wordt het wekelijks vegen afgestemd. Omdat vaker vegen onkruidgroei voorkomt wordt er gemiddeld om de 6 weken geveegd. Elke veegronde wordt geregistreerd.

Het beheer van de voorraad aan middelen, zoals de aankoop en het verbruik wordt vastgelegd. Na afloop van elke werkdag wordt op overzichtstekeningen aangegeven in welke straat en wijk een bestrijding heeft plaatsgevonden.

Wet- en regelgeving
Door toenemende wet- en regelgeving moeten bestrijders van de chemische methode in het bezit zijn van een licentie, waaruit blijkt dat op een zorgvuldige en vakkundige wijze wordt gewerkt. Een bewijs van vakbekwaamheid dus.

Nieuw is dat een beherende instantie, die zelf de bestrijding uitvoert, ook een certificaat voor de toepassing van Glyfosaat op verhardingen moet hebben. Om in aanmerking te komen voor dit certificaat is in samenwerking met het KIWA, een accreditatie-instelling, een traject opgestart.

De gemeente Ommen heeft het gehele proces goed inzichtelijk en herleidbaar ingericht. Daarom heeft de gemeente het Certificaat Toepassing Glyfosaat op verhardingen van de Stichting Milieukeur behaald.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het digitale contactformulier.

Bel mij terug

Heeft u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.