Herinrichting 11 April Plein en Varsenerstraat

De Varsenerstraat kreeg in de eerste helft van 2018 een nieuwe inrichting. In het najaar van 2018 wordt ook de bestrating op en rond het 11 April Plein aangepakt.

De herinrichting van het gebied rond de Varsenerstraat, Varsenerpoort, Wethouder Paarhuisstraat en het 11 April Plein is onderdeel van het centrumplan 'Vecht voor het Centrum', onderdeel Westflank. Dit plan is in 2009 gemaakt en verwerkt in een bestemmingsplan dat in 2011 is vastgesteld.

Omdat het oorspronkelijke plan voor de herinrichting van dit gebied niet meer past bij de huidige ontwikkelingen, werd begin 2017 in overleg met ondernemers, inwoners en bezoekers van het centrum een nieuw ontwerp gemaakt. Twee varianten werden voorgelegd. Uiteindelijk werd de variant ‘Hof’ gekozen en deels al uitgevoerd.

Inrichtingsontwerp Variant Hof PDF5,67 MBDownload

Gebied rond Varsenerstraat klaar

In de eerste helft van 2018 kreeg de Varsenerstraat tussen de Wethouder Paarhuisstraat en de Varsenerpoort een nieuwe inrichting. De werkzaamheden waren voor de zomervakantie en de start van de Ommer Bissingh 2018 klaar. De nieuwe inrichting past bij de inrichting van de Markt als huiskamer van Ommen en de omliggende steegjes, straten en pleinen. Gebakken straatstenen en klassieke verlichting geven een gezellige sfeer. Het straatbeeld is vlak en zonder opstapjes zodat het prettig winkelen is. Weggebruikers zien aan de bestrating en verkeersborden of in een gebied auto's mogen rijden of dat alleen fietsers en voetgangers zijn toegestaan.

Verkeer en parkeren

In de nieuwe situatie rijdt verkeer via de Varsenerstraat richting de Varsenerpoort. Hier liggen pal voor de verswinkels 8 parkeerplaatsen en 1 mindervalideparkeerplaats. Hier mag maximaal 1 uur geparkeerd worden. Automobilisten moeten hun weg via de Gasthuisstraat vervolgen. De weg naast Intertoys is nu afgesloten voor auto’s en alleen toegankelijk voor voetgangers en fietsers.

In de Varsenerstraat is vanaf de Wethouder Paarhuisstraat eenrichtingsverkeer ingesteld richting de Bermerstraat/Gasthuisstraat. Het parkeerterrein bij de Rooms Katholieke Kerk is aangepast. Hier mag maximaal 2 uur geparkeerd worden met een parkeerschijf (blauwe zone).

Zowel aan de west- en noordkant van de Hema worden in een later stadium parkeerplaatsen aangelegd, omgeven door groen. Dit gebeurt pas nadat er duidelijkheid is over de te bouwen woon-werkunit en stadswoningen. Dit betekent dat de huidige situatie aan de noordkant van de Hema en tegenover de achteringang van Jumbo voorlopig blijft bestaan. Parkeren op de locaties van de woon-werkunit en stadswoningen is mogelijk zolang hier nog niet wordt gebouwd.

Bevoorradingsverkeer
Aan de noordzijde van het HEMA-complex is een laad- en losplaats aangelegd. Tussen HEMA en Intertoys is ruimte voor bevoorradingsverkeer van winkels in de omgeving om te laden en te lossen. Om de bevoorrading van winkels in goede banen te leiden, kijkt de gemeente nog naar de mogelijkheden voor bevoorradingsroutes en venstertijden in het gehele centrum. Dit is onderdeel van het uitvoeringsprogramma van de Verkeersvisie.

Vervolg werkzaamheden in najaar 2018
Nadat gebouw De Vrijheid op het 11 April Plein is opgeleverd, krijgt het 11 April Plein vanaf de aansluiting met de Markt tot aan de Varsenerstraat een nieuwe inrichting. Ook de straat die richting de Bermerstraat loopt wordt dan opnieuw bestraat. Omdat er nog gebouwd wordt, blijft het 11 April Plein voorlopig nog gesloten. De gemeente heeft een verwijzing geplaatst om bezoekers van het centrum op de winkelroute te wijzen.

Het aanleggen van de parkeerplaatsen aan de west- en noordkant van de HEMA wordt opgepakt nadat er meer duidelijkheid is over de bouw van een woon-werkunit en een aantal stadswoningen in dit gebied. De plannen hiervoor moeten nog verder worden uitgewerkt. Wel is hiermee in het herinrichtingsplan rekening gehouden.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Ommen? Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief.