Trouwinformatie

Als u gaat trouwen, of een partnerschap aangaat, dan komt daar het een en ander bij kijken. Op deze pagina leest u wat praktische informatie waar u bij uw huwelijk of partnerregistratie rekening mee moet houden.

Trouwen, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract?

Wanneer u een relatie voor de wet wilt vastleggen, zijn hiervoor drie keuzes:

 • Het burgerlijk huwelijk.
 • Het geregistreerd partnerschap.
 • Een samenlevingscontract

Een geregistreerd partnerschap (ook wel partnerschapsregistratie genoemd) is een alternatieve verbintenis voor een huwelijk.

Op www.rijksoverheid.nl staat alle informatie over de belangrijkste overeenkomsten en verschillen tussen de drie mogelijkheden. Bijvoorbeeld over de rechten en plichten.

Voorwaarden

De voorwaarden voor een huwelijk zijn:

 • U bent 18 jaar of ouder. Als u een kind heeft of zwanger bent, mag u vanaf 16 jaar trouwen. Dan moeten uw ouders of de rechtbank wel toestemming geven.
 • U bent niet getrouwd en staat ook niet geregistreerd als partner.
 • U en uw partner zijn geen directe familie van elkaar.
 • Ouders mogen niet met hun kinderen trouwen en grootouders niet met hun kleinkinderen. Ook broers en zussen mogen dit niet. Ook halfbroers en halfzussen niet.
 • Na de melding moeten jullie binnen één jaar trouwen of het partnerschap laten registreren.

Trouwen in Ommen

Als u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap aan wilt gaan in de gemeente Ommen kunt u dit digitaal vastleggen. Daarbij maakt u online de keuze voor datum, trouwambtenaar en locatie.

Lees meer over trouwen in Ommen

Huwelijkse voorwaarden

Als u gaat trouwen, kunt u kiezen of u dit wilt doen onder huwelijkse voorwaarden. Ook voor een geregistreerd partnerschap kunnen partnerschapsvoorwaarden gelden. De komst van kinderen, het starten van een eigen bedrijf of een toekomstige schenking kunnen bepalend zijn bij deze keuze.

Meer informatie over dit onderwerp kunt u vinden op de website www.zozijnwenietgetrouwd.nl. Hier kunt u ook een korte online test doen om te bekijken welke afspraken het beste bij uw levenssituatie passen.

De brochure 'Samen Verder' (PDF, 1,5 MB) zet de mogelijke afspraken van huwelijk, geregistreerd partnerschap en ongehuwd samenwonen op een rijtje.

Kinderen

Als u na uw huwelijk een kind krijgt, heeft dit kind automatisch twee (juridische) ouders. Beide ouders krijgen automatisch het gezag.

Bij een kind dat tijdens een partnerschap tussen twee vrouwen wordt geboren, kan de andere partner adoptie aanvragen.

Naamgebruik

Tijdens de melding kunt u een 'verklaring naamgebruik' ondertekenen. U kiest dan welke naam u na het huwelijk of geregistreerd partnerschap wilt gebruiken. U krijgt door deze keuze dus geen andere geslachtsnaam, het gaat alleen om een keuze voor het naamgebruik in het dagelijks leven.

Jullie kunnen beiden kiezen uit de volgende mogelijkheden:

 • Uw eigen naam.
 • Naam van de echtgenoot of partner.
 • Naam van de echtgenoot of partner, gevolgd door de eigen naam.
 • Eigen naam, gevolgd door de naam van de echtgenoot of partner.

Afspraak maken

Het is mogelijk om online een afspraak te maken met de gemeente. U kunt ook telefonisch contact opnemen met de gemeente via 14 0529.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het digitale contactformulier.

Bel mij terug

Heeft u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.