Omgevingsvergunning

Wilt u bouwen, verbouwen, slopen, een boom kappen, of bijvoorbeeld een inrit aanleggen? Dan heeft u waarschijnlijk een omgevingsvergunning nodig. Dit kunt u opzoeken in de vergunningscheck. Hieronder leest u hoe u dit doet.

Als u hulp nodig heeft bij het aanvragen van een omgevingsvergunning, dan helpt de gemeente u graag. Bijvoorbeeld bij het toetsen van uw aanvraag aan regels en wetgeving.

Maak online een afspraak

Omgevingsvergunning aanvragen
Hieronder leest u hoe u in 3 stappen een omgevingsvergunning aanvraagt.

Stap 1: Vergunning wel of niet nodig?
Als u gaat bouwen, dan heeft u meestal een omgevingsvergunning nodig. Soms hoeft u het project alleen maar te melden. Doe hieronder de vergunningscheck. Dit duurt een paar minuten.

Doe de vergunningscheck

Stap 2: Check het bestemmingsplan
U kunt een vergunning krijgen als uw project in het bestemmingsplan past. U kunt dit raadplegen in het overzicht van ruimtelijke plannen. Als uw pand op de monumentenlijst staat, heeft u altijd een vergunning nodig.

Stap 3: Aanvraag indienen
Vraag de vergunning aan bij het gemeentehuis of via het Omgevingsloket Online. Hiervoor heeft u een DigiD nodig. Bent u een ondernemer? Dan heeft u een eHerkenning nodig. Vervolgens kunt u online de status van uw aanvraag volgen. 

Online aanvragen

Wat kost een omgevingsvergunning?
De kosten voor een omgevingsvergunning staan in de tarieventabel bij de legesverordening. Voor ingewikkelde aanvragen hangen de kosten af van bepaalde factoren. U krijgt dan achteraf een factuur. Informeer naar de hoogte van de kosten bij de Publieksdienst.

Hoe verloopt de procedure?
Heeft u uw aanvraag ingediend? Dan wordt deze doorgestuurd naar de gemeente. Er zijn twee behandelprocedures:

  • Eenvoudige aanvragen behandelen we binnen 8 weken.
  • Ingewikkelde aanvragen behandelen we binnen 6 maanden. Deze termijn mogen we één keer met 6 weken verlengen.

De gemeente publiceert uw aanvraag voor een omgevingsvergunning in het huis-aan-huisblad Ommer Nieuws. De beslissing op uw aanvraag wordt ook in het huis-aan-huisblad gepubliceerd.

Vooroverleg met de gemeente

  • Als u een bouwplan heeft en twijfelt of het mag, dan kunt u dit van tevoren met ons bespreken. U doet dan een conceptaanvraag.
  • U bespaart dan kosten voor eventuele wijzigingen en de aanvraag verloopt sneller.
  • Voor een conceptaanvraag worden kosten in rekening gebracht. 
  • Voor een conceptaanvraag kunt u het formulier onderaan deze pagina per e-mail toesturen naar gemeente@ommen.nl.

Vergunningvrij bouwen
Voor sommige bouwplannen is geen vergunning nodig. Zoals voor bijvoorbeeld dakkapellen, schotelantennes, erfscheidingen en aanbouwen. Een overzicht hiervan vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Gereed melden bouwactiviteit
Als u voor bouwactiviteiten een omgevingsvergunning heeft ontvangen, is het ook nodig om bij de gemeente een melding te maken als de bouwactiviteiten zijn afgerond.

Documenten

TitelTypeGrootteDownload
Aanvraag verzoek vooroverleg/conceptaanvraag Word163 KBDownload

Afspraak maken

Het is mogelijk om online een afspraak te maken met de gemeente. U kunt ook telefonisch contact opnemen met de gemeente via 14 0529.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het digitale contactformulier.

Bel mij terug

Heeft u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.