Echtscheidingsakte

Als u een bewijs van de ontbinding van uw huwelijk wilt, moet u dat altijd aanvragen in de gemeente waar het huwelijk is gesloten. U ontvangt een afschrift van uw huwelijksakte, waarop de datum is vermeld van de ontbinding van uw huwelijk.

U kunt een afschrift burgerlijke stand online aanvragen. De akte wordt u binnen vijf werkdagen per post toegestuurd.

U kunt ook online een afspraak maken om het uittreksel aan te vragen op het gemeentehuis.

Neem mee

  • Een geldig identiteitsbewijs, zoals uw paspoort of rijbewijs.
  • Uw pinpas. U betaalt direct bij de aanvraag.

Bij uw aanvraag geeft u de volgende gegevens op:

  • de datum van het huwelijk.
  • gemeente waar het huwelijk is voltrokken

Als u een bewijs van echtscheiding nodig heeft voor een instantie, moet u in de gemeente waar u destijds de verbintenis hebt gesloten een 'uittreksel uit het huwelijksregister' aanvragen. Dit geldt ook als u opnieuw in het huwelijk treedt of een geregistreerd partnerschap aangaat.

Bent u in Ommen gescheiden, dan kunt u het bewijs afhalen bij de balie van de Publieksdienst. Bij de aanvraag moet u een legitimatiebewijs kunnen tonen.

Als u in Nederland gescheiden bent, hoeft u geen uittreksel van de echtscheidingsakte te overleggen als u bij ons gaat trouwen en in ondertrouw gaat. Dit geldt uiteraard ook als u hier een geregistreerd partnerschap aangaat en hier partnerschapsaangifte doet.

De akte is ook meertalig (internationaal) beschikbaar.

Kosten

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het digitale contactformulier.

Afspraak maken

Het is mogelijk om online een afspraak te maken met de gemeente. U kunt ook telefonisch contact opnemen met de gemeente via 14 0529.