Zorgverzekering

Let op! Onderstaande informatie geldt voor 2018. Op dinsdag 12 november worden de tarieven voor 2019 bekend gemaakt. Deze pagina wordt dan geactualiseerd met de nieuwe tarieven.

Laag inkomen? En zorg nodig? Maak gebruik van de zorgverzekering van uw gemeente.

Goed nieuws! Voor alle inwoners met een laag inkomen. De gemeente betaalt mee aan de zorgpremie in 2018, als u kiest voor de zorgverzekering via uw gemeente. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis biedt drie pakketten aan. Bij het meeste uitgebreide zorgpakket betaalt de gemeente € 360 per jaar mee aan uw zorgpremie. Als u hoge zorgkosten hebt, kunt u hierdoor veel geld besparen.

Voordelen

De voordelen van de zorgverzekering via de gemeente zijn:

 • De gemeente betaalt mee aan uw zorgpremie. U betaalt daardoor minder premie.
 • U kunt kiezen uit drie pakketten. U bepaalt zelf welk pakket past bij uw situatie.
 • Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd.
 • Zilveren Kruis accepteert iedereen. Medische keuring is niet nodig.
 • Mogelijkheid om het eigen risico (maximaal € 385 per jaar) gespreid te betalen over een periode van tien maanden.
 • Vergoeding van de eigen bijdrage voor een Wmo-voorziening als u kiest voor pakket 3.

Voor wie

Iedere inwoner van de gemeente met een laag inkomen en zonder betaalachterstand bij de huidige zorgverzekeraar kan meedoen.

Is het netto maandinkomen van uw huishouding lager dan het bedrag hieronder, dan kunt u meedoen met de zorgverzekering via de gemeente. Ook uw (eventuele) vermogen mag niet te hoog zijn.

Als uw inkomen gedurende het jaar stijgt en hoger wordt dan het bedrag hieronder, dan wordt uw deelname aan de zorgverzekering via de gemeente omgezet naar een reguliere zorgverzekering van Zilveren Kruis. De gemeente betaalt dan niet langer mee aan uw premie.

Jongeren 18, 19 en 20 jaar

 • alleenstaande: € 301
 • gehuwden, geen kinderen: € 601
 • gehuwden, met kinderen: € 950

Volwassenen (vanaf 21 jaar tot AOW-leeftijd)

 • alleenstaande of alleenstaande ouder: € 1.218
 • samenwonenden/gehuwden: € 1.740

Volwassenen 21 jaar en ouder die in een inrichting verblijven

 • alleenstaande of alleenstaande ouder: € 434
 • samenwonenden/gehuwden: € 705

Ouderen (vanaf AOW-leeftijd en ouder

 • alleenstaande of alleenstaande ouder: € 1.369
 • samenwonenden/gehuwden: € 1.870

- De genoemde bedragen zijn netto bedragen per maand.
- Toeslagen van de Belastingdienst (zoals zorgtoeslag, huurtoeslag of kindgebondenbudget) hoeft u niet mee te rekenen als inkomen.

Kan ik meedoen met mijn vermogen?
Naast uw netto maandinkomen is ook uw vermogen bepalend voor deelname aan de zorgverzekering via de gemeente. Voor een alleenstaande geldt, dat u maximaal € 5.940 aan vermogen mag hebben. Voor een echtpaar of alleenstaande ouder (met minderjarige kinderen) geldt een maximaal vermogen van € 11.880.

Is uw vermogen hoger dan het genoemde bedrag, dan kunt u geen gebruik maken van dit aanbod van de collectieve zorgverzekering via de gemeente.

Kan ik meedoen als ik mijn woning deel met meerdere volwassenen?
Wanneer u uw woning deelt met meer volwassenen kunt u te maken krijgen met de kostendelersnorm. De hoogte van uw bijstandsuitkering is dan afhankelijk van het aantal medebewoners met wie u de kosten kunt delen. Hoe meer medebewoners met wie u de kosten kunt delen, hoe lager uw individuele uitkering.

Denkt u dat de kostendelersnorm op uw situatie van toepassing is? En wilt u weten welke inkomensgrens voor u geldt? Neemt u dan contact op met ons.

Drie zorgpakketten

De zorgverzekering via de gemeente, in samenwerking met Zilveren Kruis, bestaat altijd uit drie onderdelen: de verplichte basisverzekering, één aanvullende zorgverzekering en één tandartsverzekering.

Heeft u in 2018 veel zorg nodig, bijvoorbeeld door een chronische ziekte of een beperking? Pakket 3 biedt de meeste vergoedingen en past dan ook goed bij inwoners met hoge zorgkosten. Zeker voor inwoners met een Wmo-voorziening kan pakket 3 interessant zijn. De eigen bijdrage voor een Wmo-voorziening wordt namelijk vergoed door pakket 3.

Heeft u in 2018 een gemiddelde hoeveelheid zorg nodig en wilt u profiteren van bepaalde extra’s? Dan past pakket 2 misschien bij u.

Verwacht u in 2018 niet veel zorg nodig te hebben? Dan is mogelijk pakket 1 een goede keuze.

Op www.gezondverzekerd.nl/ommen leest u wat er verzekerd is in Pakket 1, Pakket 2 en Pakket 3.

Premies

Dit zijn de zorgpremies van de drie pakketten waar u uit kunt kiezen:

 • Bij Pakket 1 betaalt u € 118,61 premie per maand.
 • Bij Pakket 2 betaalt u € 125,56 premie per maand.
 • Bij Pakket 3 betaalt u € 138,31 premie per maand.

Op www.gezondverzekerd.nl/ommen leest u wat er verzekerd is in Pakket 1, Pakket 2 en Pakket 3.

Aanvragen

U kunt de zorgverzekering eenvoudig aanvragen als u in aanmerking komt. Download en print hiervoor onderstaand aanvraagformulier. Het ingevulde formulier kunt u voor 28 december 2017 in een envelop (zonder postzegel) opsturen naar:

Bestuursdienst Ommen-Hardenberg
Afdeling MD
Antwoordnummer 18
7740 VK Hardenberg

TitelTypeGrootteDownload
Aanvraagformulier zorgverzekering PDF377 KBDownload

Vragen

Vragen over de zorgverzekering 2018 kunt u ook via de e-mail sturen aan: zorgverzekering@ommen-hardenberg.nl. Wij beantwoorden uw vragen graag.

Heeft u inhoudelijke vragen over de zorgpakketten of over uw gezondheidssituatie? U kunt dan terecht bij zorgverzekeraar Zilveren Kruis, telefoonnummer 071 751 00 33.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het digitale contactformulier.

Bel mij terug

Heeft u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Ommen? Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief.