Opening 11 April Plein en ondertekening afspraken Ondernemersfonds

woensdag 12 december 2018 15:17

Met de oplevering van het 11 April Plein en de nieuw ingerichte Varsenerstraat, is een belangrijk deel van de herinrichting van het centrum van Ommen afgerond. Het gebied wordt op zaterdagmiddag 15 december officieel geopend.

Nu een groot deel van het nieuwe centrum klaar is, willen ondernemers samen de vitaliteit van het centrum verder versterken. Hiervoor is de Stichting Ondernemersfonds Centrum Ommen opgericht. Voor de financiering van activiteiten en evenementen die de stichting organiseert, voert de gemeente reclamebelasting in. Afspraken hierover worden vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst.

In de afgelopen jaren is het centrum van Ommen flink op de schop gegaan, als onderdeel van het programma Vecht voor het Centrum. Er zijn bouwprojecten uitgevoerd en de openbare ruimte heeft een nieuwe inrichting gekregen.

Metamorfose voor 11 April Plein en gebied Varsenerstraat
Dit jaar werd na de opening van de nieuwe Hema de herinrichting van het gebied Varsenerstraat afgerond. Ook de woningen en winkels in gebouw De Vrijheid op het 11 April plein zijn voor het eind van het jaar opgeleverd. Het gebied rond het 11 April Plein kreeg een nieuwe inrichting. Sinds november is het 11 April Plein weer open voor publiek. Bezoekers van het centrum kunnen nu vanaf de Markt via het 11 April Plein rechtstreeks naar de winkelstraat Varsenerstraat lopen.

Opening tijdens Kerstfair
Het 11 April Plein en het vernieuwde gebied rond de Varsenerstraat worden op zaterdagmiddag 15 december officieel geopend. Dit gebeurt bij de start van de Kerstfair die op deze dag tussen 14.00 en 21.00 in het centrum van Ommen wordt gehouden. Ter gelegenheid van de opening, trakteert de gemeente Ommen bezoekers van de Kerstfair vanuit een kraam op het 11 April Plein tussen 14.00 en 16.00 uur op gratis koek & zopie.

Stichting Ondernemersfonds Centrum Ommen
Nu een groot deel van de bouwwerkzaamheden in het centrum van Ommen klaar zijn, willen retail- en horecaondernemers samen verder werken aan een sterk centrum. Hiervoor hebben de ondernemers inmiddels de Stichting Ondernemersfonds Centrum Ommen opgericht. Deze stichting houdt zich bezig het behouden, ontwikkelen en versterken van de economische vitaliteit van het centrumgebied. Daarvoor organiseert de stichting activiteiten en evenementen of projecten.

Wethouder Bart Jaspers Faijer is blij dat de Stichting Ondernemersfonds Centrum Ommen er nu is: “Ik ben er van overtuigd dat dit de samenwerking tussen de verschillende partijen ten goede komt. Het gaat dan om de samenwerking tussen de ondernemers/vastgoedeigenaren onderling, maar ook tussen ondernemers, vastgoedeigenaren en de gemeente. Een goede samenwerking is de basis van een vitaal centrum van Ommen.”

Reclamebelasting
Om ervoor te zorgen dat iedereen een bijdrage levert aan het versterken van het centrum, betalen alle ondernemers in het winkelgebied van Ommen vanaf 1 januari 2019 reclamebelasting. Het belastingtarief is een percentage van de WOZ-waarde van het pand van de ondernemer, met een drempelbedrag en een plafondbedrag. De gemeente Ommen stelt de inkomsten uit de reclamebelasting in de vorm van een subsidie beschikbaar aan de Stichting Ondernemersfonds Centrum Ommen.

Samenwerkingsovereenkomst
De afspraken rond de Stichting Ondernemersfonds Ommen en het invoeren van reclamebelasting worden bekrachtigd in een samenwerkingsovereenkomst. Deze wordt op 15 december voorafgaand aan de opening van het 11 April Plein en de Varsenerstraat ondertekend door burgemeester Hans Vroomen van de gemeente Ommen en onafhankelijk voorzitter Theo Katerberg van de Stichting Ondernemersfonds Centrum Ommen.

Ommer Nieuws

Nieuwsberichten en aankondigingen van de gemeente worden wekelijks gepubliceerd in het Ommer Nieuws. Deze edities zijn ook digitaal beschikbaar.

Weblogs

De burgemeester blogt over zijn afgelopen week in de 'Week van de Burgemeester'. Ook de wethouders houden een weblog bij. Lees de weblogs.

Nieuwsbrief

Wilt u ook het nieuws, de mededelingen en de laatste ontwikkelingen van de gemeente Ommen per e-mail ontvangen? Meld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief.