Maatregelen tegen de gevolgen van hoge temperaturen

donderdag 25 juli 2019 10:21

Het is zomer en de temperaturen lopen hoog op. De hoge temperatuur heeft gevolgen voor mens, dier en omgeving. Door verschillende instanties, waaronder de gemeente Ommen, worden maatregelen genomen om de gevolgen van de warmte en droogte zoveel mogelijk te beperken. 

Zorg voor u zelf

Het hitteplan van het RIVM is in werking getreden. Hierin staan tips om koel te blijven. Ga niet in de zon tussen 12.00 - 16.00 uur, drink voldoende en kijk om naar uw buren. Zet bijvoorbeeld een fles met bevroren water voor de ventilator voor koelte in uw huis. Meer tips staan op www.rivm.nl

Controleren open water

In de gemeente zijn er diverse vijvers. Het water van deze vijvers worden regelmatig door de provincie gecontroleerd. Door het aanhoudende warme weer kan bijvoorbeeld blauwalg in het water toenemen. Op de site www.zwemwater.nl staat meer informatie over de kwaliteit van het water.

Verbod om water te halen uit openbare vijvers

Door de aanhoudende droogte en warmte, kan de kwaliteit van het water in vijvers verminderen, vooral in stedelijk gebied. Omdat het belangrijk is om het waterniveau in die vijvers zoveel mogelijk op peil te houden, heeft waterschap Vechtstromen per direct een verbod ingesteld om water te halen uit vijvers in de bebouwde kom.

Sproeien van uw tuin

Door de aanhoudende droogte daalt het water in sloten en rivieren. We hebben voldoende drinkwater, toch is het goed om met dit water zorgvuldig om te gaan. Bedenk daarom of het echt nodig is om uw tuin te sproeien. U gebruikt zo ruim 100 liter schoon drinkwater voor het sproeien van uw gazon. Water halen uit vijvers binnen de bebouwde kom is niet meer toegestaan. Op de site www.vechtstromen.nl staat welke maatregelen het waterschap tegen de droogte zijn genomen.

Zorg voor de vogels

Vogels vinden het heerlijk om een bad te nemen. U kunt hiervoor een ondiepe schaal met water neerzetten. U doet uw vogels hiermee een groot plezier.

Brandgevaar

De brandweer controleert extra op brand in bossen en natuurgebieden. Om nu de koelte van het bos op te zoeken is heerlijk. Maar pas op met vuur! Rook niet in het bos en gooi afval in de afvalbakken of neem het mee naar huis. Zwerfafval kan namelijk ook brand veroorzaken. Wat u meer kunt doen om een natuurbrand te voorkomen leest u op www.brandweer.nl

Zout strooien in de zomer

Op wegen waar de kans bestaat dat het asfalt zacht wordt, wordt zout gestrooid. Het zout zorgt ervoor dat de temperatuur van het asfalt daalt. Ziet u een strooiauto rijden, weet u dat het is om het asfalt te beschermen tegen schade door hoge temperaturen.

Op de volgende wegen wordt dit ingezet:

A. De Leiding van Stenenbrug tot s-bocht (overgang oud- nieuw asfalt)
- Aanbrengen slijtlaag op deklaag.
B. Engelandweg; van De Kolonie tot Middenweg
- Aanbrengen slijtlaag op deklaag.
C. 1e Polderweg; van Beerzerhaar tot Westerweg
- Aanbrengen slijtlaag op deklaag.
D. Woestenweg; van Marsmanweg tot haakse bocht (in oostelijke richting)
- Aanbrengen slijtlaag op deklaag.
E. Beerzerhaar: t.h.v. 1e Polderweg en ter hoogte van huisnummer 36. 
- Beerzerhaar bij garage Binnenmars
F. Nieuwe Hammerweg, diverse vakken

Ommer Nieuws

Nieuwsberichten en aankondigingen van de gemeente worden wekelijks gepubliceerd in het Ommer Nieuws. Deze edities zijn ook digitaal beschikbaar.

Weblogs

De burgemeester blogt over zijn afgelopen week in de 'Week van de Burgemeester'. Ook de wethouders houden een weblog bij. Lees de weblogs.

Nieuwsbrief

Wilt u ook het nieuws, de mededelingen en de laatste ontwikkelingen van de gemeente Ommen per e-mail ontvangen? Meld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief.