Bezwaar maken

Wilt u bezwaar maken? Dat kan alleen als het besluit waartegen u bezwaar maakt persoonlijk belangrijk voor u is. Alleen dan behandelt de gemeente uw bezwaar. Als u bezwaar maakt, bekijkt de gemeente het besluit opnieuw. De gemeente kijkt dan of het besluit veranderd moet worden.

Hiervoor vraagt de gemeente advies aan de onafhankelijke commissie bezwaarschriften. Tijdens een hoorzitting mogen de bezwaarmaker en de gemeente hun standpunten uitleggen. Daarna geeft de commissie een advies aan de gemeente. De gemeente neemt zelf een besluit over het bezwaar.

Indienen bezwaar

Wanneer de gemeente een besluit heeft genomen, ontvangt de persoon om wie het gaat een brief. Soms wordt een bericht geplaatst op www.overheid.nl. Daar staat of en hoe u bezwaar kunt maken.

U kunt gratis bezwaar maken. Het bezwaar moet binnen 6 weken na de verzenddatum van het besluit worden ingediend. Deze datum staat op het besluit. Staat er geen datum op? Dan is het besluit verzonden op dezelfde dag als waarop het is genomen.

Na het indienen van uw bezwaar hoort u binnen enkele dagen van ons. U krijgt dan ook meer informatie over de verdere behandeling van uw bezwaar.

  • Schriftelijk indienen van een bezwaar kan op het volgende adres:
    Gemeente Ommen
    Postbus 100
    7730 AC Ommen
  • U kunt ook per e-mail uw bezwaar indienen, dit kan naar bezwaar@ommen.nl.

Dit moet in uw bezwaar staan:

  • Uw naam en adres.
  • De datum van uw bezwaar.
  • Omschrijving van het besluit waar u het niet mee eens bent.
  • Datum en kenmerk van het besluit waar u het niet mee eens bent.
  • Waarom u het niet eens bent met het besluit.
  • Uw handtekening.

    Als u bezwaar maakt, krijgt u meestal een uitnodiging voor een hoorzitting in het gemeentehuis. Bij een hoorzitting zijn een voorzitter en 2 commissieleden aanwezig.

    Deze hoorzitting is meestal openbaar. Dit betekent dat andere mensen, zoals de pers, erbij kunnen zijn. Als de zaak vertrouwelijk is, kunt u vragen of de hoorzitting achter gesloten deuren gebeurt.

    Tijdens een hoorzitting mag u als eerste uw bezwaar uitleggen. Daarna krijgt een ambtenaar van de gemeente het woord om het standpunt van de gemeente uit te leggen. Soms zijn er ook andere mensen die iets kunnen zeggen. U mag een advocaat, adviseur of deskundige meenemen om u te helpen of om meer informatie te geven.

    De commissie bezwaarschriften heeft één keer per maand een openbare hoorzitting. Deze wordt gehouden in het gemeentehuis van Ommen, aan de Chevalleraustraat 2 in Ommen.

    2025

    • woensdag 8 januari 2025
    • woensdag 12 februari 2025
    • woensdag 12 maart 2025
    • woensdag 9 april 2025
    • woensdag 14 mei 2025
    • woensdag 11 juni 2025
    • woensdag 9 juli 2025
    • woensdag 13 augustus 2025
    • woensdag 10 september 2025
    • woensdag 8 oktober 2025
    • woensdag 12 november 2025
    • woensdag 10 december 2025

    De commissie bezwaarschriften bestaat uit de voorzitters en leden die hieronder staan. Deze commissie is onafhankelijk. De commissieleden werken niet bij de gemeente Ommen. De commissie geeft advies aan de gemeente. De gemeente beslist op basis van dat advies.

    Naam Functie
    De heer mr. E.H.H. Schelhaas Voorzitter en plaatsvervangend lid
    De heer L. van der Tol Voorzitter en plaatsvervangend lid
    Mevrouw mr. E. Maalsen Plaatsvervangend voorzitter en lid
    De heer mr. H. ten Hoven Lid
    De heer mr. M.J. Boezelman Lid
    Mevrouw mr. H. Kruize Lid

    Nadat iedereen is gehoord, bespreekt de commissie uw bezwaar in een aparte vergadering. Daarna geeft de commissie een advies aan de gemeente. Meestal duurt dit een paar weken. U ontvangt een kopie van dit advies.

    Het kan zijn dat na de hoorzitting nog verder onderzoek nodig is, bijvoorbeeld door deskundigen. In dat geval wacht de commissie met het geven van advies. U krijgt hier dan later meer informatie over.

    Op basis van het advies van de commissie neemt de gemeente een beslissing op het bezwaar. De gemeente probeert dit binnen 12 weken na de bezwarentermijn te doen, zoals de wet zegt. Soms heeft de gemeente meer tijd nodig. Dan mag de gemeente daar nog 6 weken bij doen. Is er daarna nog meer tijd nodig? Dan mag dat alleen als u het daarmee eens bent.

    Meestal neemt de gemeente het advies van de commissie over. Soms kan de gemeente een andere beslissing nemen. In dat geval staat in het besluit waarom de gemeente iets anders kiest dan het advies.

    Bent u het niet eens met de beslissing op uw bezwaar? Dan kunt u binnen 6 weken na de datum van de beslissing in beroep gaan bij de rechtbank in Zwolle. Dit betekent dat u bij de rechter vraagt om een nieuwe beoordeling van de zaak. U stuurt dan een brief (uw beroepschrift) naar:

    Rechtbank Overijssel
    Sector Bestuursrecht
    Postbus 10067
    8000 GB Zwolle

    Een beroepschrift bestaat uit:

    • Naam, adres en handtekening.
    • De datum van uw beroepschrift.
    • Een omschrijving van de beslissing waartegen uw beroepschrift is gericht. Het is handig als u een kopie van die beslissing meestuurt.
    • De reden(en) waarom u het niet eens bent met de beslissing van de gemeente op uw bezwaar.

    Een bezwaar zorgt er niet direct voor dat het besluit stopt. Het besluit mag gewoon worden uitgevoerd, ook terwijl uw bezwaar nog loopt.

    Wilt u dat het besluit tijdelijk niet wordt uitgevoerd? Dan kunt u een verzoek om een voorlopige voorziening doen bij de rechter van de Rechtbank Overijssel in Zwolle. De rechter kan beslissen dat het besluit pas wordt uitgevoerd als er een beslissing is genomen over uw bezwaar.

    U kunt het verzoek sturen naar
    Rechtbank Overijssel
    Voorzieningenrechter, sector Bestuursrecht
    Postbus 10067
    8000 GB Zwolle

    Mocht de Nederlandse taal een probleem voor u opleveren, dan moet u zelf zorgen voor iemand die u hierbij kan helpen.

    Besluiten over de openbare ruimte, zoals bouw- of sloopvergunningen, worden meestal geplaatst op de gemeentelijke pagina’s in het Ommer Nieuws. Het Ommer Nieuws komt elke week huis aan huis.

    Bij die besluiten staat ook wanneer ze zijn geplaatst en tot wanneer bezwaar of beroep mogelijk is.