Cultuuraanbod

Met de Cultuur & Erfgoednota 2021-2030 is een start gemaakt met het promoten van een breed cultuuraanbod voor alle inwoners en bezoekers van de gemeente Ommen. Cultuur is van ons allemaal. Wij willen graag dat al onze inwoners en bezoekers kunnen meedoen met culturele activiteiten. En dat er een passend aanbod is voor iedereen, ongeacht leeftijd, inkomen en culturele achtergrond. Om dat aanbod zo breed en aantrekkelijk mogelijk te houden, zoeken we de verbinding tussen kunst, cultuur en erfgoed.

Met promotie willen we ons cultuuraanbod sterk en breed neerzetten samen met onze culturele partijen. Het Toeristisch Informatiepunt (TIP) is een eerste aanzet. We gaan voor een gevarieerd cultuuraanbod voor jong en oud, voor inwoners en toeristen. We willen een aanbod waarin alle categorieën binnen de cultuursector zijn vertegenwoordigd, variërend van cursussen en workshops tot exposities en evenementen.

Evenementen nemen een bijzondere plaats in, want zij trekken ook mensen van buiten de gemeente en kunnen een belangrijke rol spelen in het verbreden van het toeristische seizoen. Het aanbod mag deels gericht zijn op amusement, maar moet ook bijdragen aan educatie, innovatie, talentontwikkeling en participatie.

Twee thema’s krijgen extra nadruk en dat zijn activiteiten voor jeugd en jongeren en het krachtiger verbinden van erfgoed aan cultuur en recreatie. Wij staan voor een educatief aanbod op scholen, in de bibliotheek en voor jongeren, zodat zij in veelvuldig in aanraking komen met cultuur. Voor jongeren in de leeftijd van 12 tot 24 jaar is het aanbod op dit moment nog niet voldoende. Wij willen hier samen met deze groep op inzetten. Voor erfgoed richt het aanbod zich op immaterieel erfgoed, materieel erfgoed en groen erfgoed waaronder landgoederen en de Ommerschans. Die zijn het bezoeken waard en educatief.

Ook moet het cultuuraanbod voor iedereen goed vindbaar en bereikbaar zijn. We willen in de komende jaren werken aan een cultuurkaart en de cultuuragenda, dat inzicht geeft in wat in Ommen en omgeving te beleven, te ontdekken en van te genieten is.