Gehandicaptenparkeerkaart

Als u minder dan 100 meter achter elkaar kunt lopen en u maakt gebruik van vervoer per (eigen) auto, kunt u een Gehandicaptenparkeerkaart (GPK) aanvragen. Met een GPK kunt u parkeren op algemene gehandicaptenparkeerplaatsen.

Deze gehandicaptenparkeerplaatsen bevinden zich vaak dichtbij voorzieningen zoals winkels, instellingen, artsenpraktijken en ziekenhuizen.

Voor een gehandicaptenparkeerkaart heeft u de keuze uit drie verschillende kaarten.

Aanvragen

U kunt het aanvraagformulier GPK via onderstaande link downloaden. U ontvangt na zes tot acht weken een reactie op uw aanvraag.

Voor uw aanvraag heeft u één pasfoto nodig. Deze pasfoto dient u mee te nemen als u de gehandicaptenparkeerkaart ophaalt bij de Publieksdienst.

Medisch advies
De gemeente kan medisch advies vragen aan een onafhankelijk arts. Dat is nooit uw eigen huisarts. De gemeente Ommen heeft hiervoor Argonaut in dienst.

Aan de hand van het medisch advies wordt nagegaan of aan u een GPK verstrekt kan worden. Er wordt altijd een medisch advies gevraagd als u voor het eerst een GPK aanvraagt.

Documenten

Kosten

De kosten voor het in behandeling nemen van een aanvraag bedragen € 44,50 en met medisch advies € 66,80. U betaalt deze legeskosten bij het afhalen van uw gehandicaptenparkeerkaart.

Bij de balie van de Publieksdienst betaalt u snel en veilig met uw pinpas.

Als uw aanvraag voor een gehandicaptenparkeerkaart wordt afgewezen, stuurt de afdeling Belastingen van de gemeente u de nota voor het in behandeling nemen van uw aanvraag per post toe.

Nationaal Parkeer Register

Uw gehandicaptenparkeerkaart wordt opgenomen in het Nationaal Parkeer Register (NPR). Het NPR is bedoeld om misbruik van gehandicaptenparkeerkaarten tegen te gaan. Vermissing of diefstal van de kaart moet u bij ons melden. U kunt dan een vervangende kaart aanvragen.

De vermiste of gestolen kaart wordt beëindigd in het NPR systeem. Meer informatie hierover is te vinden op de website van het Nationaal Parkeer Register.