Inbraakpreventie

Maak het inbrekers niet te makkelijk! In de vakantieperiode en in de donkere wintermaanden zijn inbrekers en overvallers vaak actief. Op deze pagina vindt u tips om woninginbraken en woningovervallen te voorkomen en om veilig op vakantie te kunnen.

Ramen en deuren op slot!

Een voordeur die niet op slot gedraaid is, is eenvoudig te open zonder sleutel. Doe daarom altijd de deur op slot en sluit uw ramen, ook al gaat u maar even weg. Hang- en sluitwerk met het Politiekeurmerk Veilig Wonen vermindert de kans op een inbraak met maar liefst 90%!

Op vakantie? Licht de buren in

Vertel uw vertrouwde buren over uw vakantieplannen. Zij kunnen op uw woning letten en helpen deze een bewoonde indruk te geven. Door de post weg te halen, de plantjes water te geven, de auto af en toe eens op de oprit te zetten en een lampje aan te doen.

Bel 112 bij verdachte situaties

Vertel uw buren dat ze bij een verdachte situatie (bijvoorbeeld geluiden vanuit uw woning terwijl u er niet bent) direct de politie bellen via telefoonnummer 112, het nummer voor spoed. Snel alarm slaan, betekent een grotere kans om de inbrekers te pakken.

Sluit u aan bij Ommen Alert

Ommen Alert is een burger initiatief waarbij buurt- en wijkbewoners met elkaar alert zijn op verdachte situaties in hun eigen buurt of wijk. Sluit u aan bij Ommen Alert en wees altijd op de hoogte van wat er speelt in Ommen. Ga naar ommenalert.nl en volg Ommen Alert op Facebook en Instagram.

Meer tips

 • Zet de caravan vlak voor vertrek niet op de oprit, aangezien inbrekers vaak door een wijk fietsen op zoek naar potentiële nieuwe woningen.
 • Zorg voor buitenverlichting bijvoorbeeld op schemerschakelaar of bewegingssensor.
 • Leg geen kostbare spullen in het zicht, maar berg ze goed op.
 • Zorg voor tijdschakelaars in huis zodat er ook ’s avonds licht brandt in huis.
 • Plaats niet op Facebook of Instagram dat je op vakantie gaat.
 • Kijk voor meer informatie ook op www.politie.nl of www.politiekeurmerk.nl.

Wees voorzichtig als er een onbekende voor de deur staat. Soms proberen mensen met een smoes uw huis binnen te komen. Zij vertellen bijvoorbeeld een zielig verhaal of doen zich als een ander voor. Als zij binnengelaten worden, slaan ze toe om geld en andere kostbaarheden te stelen. Trap niet in zo’n babbeltruc!

Het begint bij de voordeur

Staat er een onbekende aan de deur? Pas dan op! Om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van een babbeltruc, kunt u aan de volgende dingen denken:

 • Open de deur niet helemaal, gebruik een kierstandhouder of deurketting;
 • Vraag altijd een legitimatiebewijs als iemand namens een instantie of bedrijf komt
 • Medewerkers van banken, verzekeringsmaatschappijen of thuiszorginstellingen komen nooit zonder afspraak bij u thuis voor financiële zaken. Vraag hen later terug te komen en bel naar de instantie om hun verzoek te controleren;
 • Geef nooit uw pinpas en/of pincode af. Een bank of de politie vraagt daar nooit naar.
 • Loop niet mee naar buiten, vaak komen oplichters met zijn tweeën.
 • Doe de achterdeur op slot.

Hoe doet u aangifte van een babbeltruc?

Bel 112 als de dader nog in de buurt is. Is de dader al verdwenen? Bel dan (0900) 8844. Doe altijd melding van een babbeltruc. Dit kan ook anoniem.