Veel gestelde vragen asielopvang

Wij kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft over de opvang Oekraïense vluchtelingen. Onderstaand vindt u een overzicht van de veel gestelde vragen. Heeft u een vraag waarvan het antwoord niet op de website staat? Dan kunt u contact opnemen met ons. Dat kan via gemeente@ommen.nl. Op maandag tot en met vrijdag zijn we tussen 08.00 en 17.00 uur telefonisch bereikbaar op telefoonnummer 14 0529.

Opvang vluchtelingen

Een vluchteling is iemand die zijn of haar land van herkomst ontvlucht is en bescherming aanvraagt in een ander land. Bijvoorbeeld door: ras of nationaliteit, godsdienst, politieke overtuiging, oorlog of het behoren tot een bepaalde sociale groep.

Asielzoekers zijn mensen die hun thuisland ontvluchten en bescherming aanvragen in een nieuw land. Dit kunnen ook alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv) zijn zonder verblijfsvergunning. Amv worden beschouwd als kwetsbare personen vanwege hun jonge leeftijd en het ontbreken van ouderlijke zorg en krijgen een voogd tot ze 18 jaar worden of weggaan uit Nederland. Asielzoekers hebben een verzoek ingediend bij de autoriteiten van een land waar zij verblijven om erkend te worden als vluchteling en om bescherming te krijgen. Terwijl zij wachten op een beslissing van de Immigratie- en Naturalisatiedienst verblijven zij in een asielzoekerscentrum (azc). Zij vallen onder de verantwoordelijkheid van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Sinds de komst van de Spreidingswet heeft de gemeente Ommen ook een wettelijke taak om asielzoekers te huisvesten.

Asielzoekers worden statushouders zodra ze een verblijfsvergunning krijgen. Dit kunnen ook alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv) zijn met een verblijfsvergunning. Ze maken dan deel uit van de Nederlandse samenleving. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) koppelt statushouders aan gemeenten. Daarmee zijn het inwoners van de gemeente geworden. Statushouders hebben recht op reguliere huisvesting, werk en sociale voorzieningen binnen de gemeente. Ook leggen zij het inburgeringsexamen af. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het inburgeringsaanbod. Deze wettelijke taak en de bijbehorende verplichtingen zijn vastgelegd in de Huisvestingswet.

Oekraïense ontheemden hebben een aparte status en vallen tot maart 2026 onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie. Nederland biedt op grond van deze richtlijn opvang, medische zorg en onderwijs aan Oekraïense ontheemden. De Tijdelijke wet ‘Opvang ontheemden Oekraïne’ geeft gemeenten een morele taakstelling, waarbij de gemeente onder andere verantwoordelijk is voor huisvesting. Het is nog onduidelijk hoe het vervolg na maart 2026 eruitziet.

Sinds 1 februari 2024 is de Spreidingswet van kracht. De gemeente heeft de wettelijke verplichting om vluchtelingen op te vangen en daarbij hebben wij een inspanningsverlichting voor de opvang van Oekraïense ontheemden.

Op dit moment (april 2025) vangt Ommen 40 vluchtelingen op in een deel van het gemeentehuis. In het voormalige zorghotel Imminkhoeve in Lemele verblijven 202 ontheemde Oekraïners.

De gemeenteraad heeft het college van burgemeester en wethouders gevraagd om nadere invulling te geven aan het verdeelbesluit van de Spreidingswet, door humane opvang te realiseren op één of meer locaties voor maximaal 120 asielzoekers. Dit is een uitbreiding van 80 personen op de huidige 40 asielzoekers die worden opgevangen in het gemeentehuis in Ommen.

Nee, het aantal asielzoekers dat een gemeente opvangt heeft geen invloed op het aantal statushouders dat de gemeente moet huisvesten. Deze twee dingen staan los van elkaar en worden geregeld door verschillende wetten. Het aantal plekken voor asielopvang wordt bepaald via de Spreidingswet, terwijl de Huisvestingswet 2014 bepaalt hoeveel statushouders (mensen met een verblijfsvergunning) een gemeente moet huisvesten.

Ga naar de pagina voor de noodopvang van azielzoekers in het gemeentehuis.

Op dit moment (april 2025) vangt Ommen 40 asielzoekers op in een deel van het gemeentehuis. Op het moment dat er een nieuwe opvanglocatie geopend wordt in de gemeente, zullen deze asielzoekers verhuizen naar de nieuwe locatie. De 40 asielzoekers zijn daarmee onderdeel van de in totaal 120 op te vangen asielzoekers.

Opvanglocaties in Ommen

Op dit moment (april 2025) vangt Ommen 40 asielzoekers op in een deel van het gemeentehuis. In het voormalige zorghotel Imminkhoeve in Lemele verblijven 202 ontheemde Oekraïners. Een groep van 9 alleenstaande minderjarige statushouders verblijft aan De Wolfskuil.

Na het besluit om in totaal 120 asielzoekers, 328 Oekraïense ontheemden en geen alleenstaande minderjarig vluchtelingen (amv) op te vangen, is de gemeente gestart met een zorgvuldige zoektocht naar geschikte opvanglocaties. Na dit besluit door de raad heeft het college van burgemeester en wethouders onderzocht welke plekken geschikt zijn voor opvang. Er zijn eerst bredere zoekgebieden bepaald, waarna deze verder zijn onderzocht en beoordeeld. Op basis van verschillende criteria, zoals veiligheid, beschikbaarheid, bereikbaarheid en spreiding over de gemeente, is het college voornemens om concrete locaties voor te stellen aan de gemeenteraad. De gemeenteraad vindt het belangrijk dat vluchtelingen kunnen meedoen in de samenleving. Daarom wil de raad aan-dacht voor integratie en participatie, zoals taallessen voor vluchtelingen. Ook heeft de raad gevraagd om te kijken of opvang op meerdere kleine locaties mogelijk is.

Het college heeft eerst een voorlopig besluit genomen om inwoners en organisaties de gelegenheid te geven te reageren. U kunt opmerkingen en ideeën delen, voordat de gemeenteraad een definitief besluit neemt over de opvanglocaties. Het meningenonderzoek en de gesprekken met omwonenden vinden plaats in april en mei. Het college neemt uw mening mee in de besluitvorming en neemt naar verwachting deze zomer een definitief besluit over het voorstel dat aan de gemeenteraad zal worden gedaan over de opvanglocaties. Na het besluit van de gemeenteraad wordt gestart met de verdere voorbereiding en invulling van de vluchtelingenopvang.

Met een locatieonderzoek bekijk je de kansen, mogelijkheden en risico’s van een plek. Het locatieonderzoek voor de keuze voor opvangplekken deden we met behulp van het afwegingskader. In totaal zijn er 13 locaties onderzocht.

Deze locatie is voorgesteld voor de opvang van asielzoekers.

Deze locatie is voorgesteld voor de opvang van asielzoekers.

De gemeente kiest er voor om de opvang van 120 asielzoekers in 2 kleine opvanglocaties te spreiden over de gemeente. Op basis van het Handelingskader opvang vluchtelingen zijn locaties getoetst aan 13 criteria waaruit de geschiktheid voor de opvang van vluchtelingen afgeleid kan worden. Stationsweg 29 en Strangeweg 25 kwamen daarbij als meest geschikte locaties naar voren.

De asielzoekers zullen wonen in wooneenheden met meerdere personen. In zo’n eenheid zijn bedden, kasten en een klein zitgedeelte geplaatst. Er zijn aparte sanitaire ruimtes en gemeenschappelijke recreatieruimtes.

Ja, asielzoekers nemen onder meer deel aan onderwijs (taallessen) en dagbestedingsactiviteiten. We verwachten van asielzoekers dat zij aan het programma meedoen.

Als asielzoekers zijn gehuisvest, worden ze begeleid door woonbegeleiders. Er zullen elke dag meerdere woonbegeleiders zijn tot aan het begin van de avond. Daarnaast spelen vrijwilligers een grote rol in de woonbegeleiding van de vluchteling. Hiervoor stellen we een vrijwilligerscoördinator aan. Elke locatie heeft ook een locatiemanager.

Het asielzoekerscentrum in Ter Apel verschilt op een aantal belangrijke punten van andere opvangplekken in Nederland. Het fungeert als een centraal aanmeldcentrum voor alle asielzoekers die in Nederland komen. Iedereen die asiel aanvraagt, moet zich eerst hier melden en registreren. Andere opvangplekken fungeren voornamelijk als opvanglocaties, waar asielzoekers verblijven tijdens de verdere behandeling van hun asielaanvraag. Het verblijf in Ter Apel is tijdelijk. Vanwege de rol als aanmeldcentrum, kan Ter Apel vaak te maken krijgen met pieken in drukte, waardoor dit centrum overbelast raakt. Vaak is het overvol, wat leidt tot stressvolle situaties en spanningen. De situatie in Ter Apel is niet te vergelijken met opvangplekken voor asielzoekers elders in het land.

Algemeen

Participatie is het actief betrekken en laten deelnemen van inwoners, ondernemers en organisaties bij het maken van (nieuwe) plannen van de gemeente en de uitvoering daarvan. De invulling van de participatie hangt af van de gekozen ‘participatietrede’. Ommen hanteert de participatie-ladder die 6 treden heeft (informeren, raadplegen, adviseren, coproduceren, meebeslissen, meedoen).

De Spreidingswet zorgt ervoor dat er meer opvangplekken komen en dat vluchtelingen meer en eerlijk verspreid door Nederland kunnen wonen. Elke gemeente wordt verplicht om een aantal asielzoekers op te nemen, afhankelijk van de grootte en de welvaart van de gemeente. Doet een gemeente dat niet, dan wijst het Rijk een plek aan waar de opvang komt. Het nieuwe kabinet heeft aangekondigd de Spreidingswet in te willen trekken.

Wij kunnen ons voorstellen dat u vragen hebt over de opvang vluchtelingen. Neem dan contact met ons op. Mail naar gemeente@ommen.nl of bel met het nummer 14 0529. Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur.

De Imminkhoeve

Sinds 11 maart 2022 wordt zorghotel De Imminkhoeve in Lemele gebruikt als opvanglocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne. De gemeente Ommen organiseert deze tijdelijke opvang tot in elk geval in 2026, met de optie om dit jaarlijks te verlengen. Er is geen concrete datum omdat dit afhankelijk is van diverse factoren waaronder de situatie in Oekraïne en de behoefte van de vluchtelingen.

Meer weten over deze opvanglocatie? Kijk dan bij de veel gestelde vragen over De Imminkhoeve.

Ga naar de pagina voor de opvang van Oekraïense ontheemden in de Imminkhoeve voor meer informatie.