Actie blauwe gebouwen

20 november 2023, 15:40

Op maandag 20 november kleuren er diverse gebouwen blauw in binnen- en buitenland. Het Child Friendly Cities-netwerk van UNICEF heeft ook gemeenten opgeroepen om mee te doen. In Ommen worden de Vechtbrug (van een zijde) en Het Laer blauw belicht. Met elke blauwgekleurde plek wordt er aandacht gevraagd voor de rechten van kinderen wereldwijd en in Nederland. In de ene gemeente is een historisch gebouw blauw verlicht, bij een andere gemeente een standbeeld, maar het kunnen ook straten, pleinen, fonteinen en (kerk)torens zijn.

Dag voor de Rechten van het Kind

Kinderen hebben rechten en dienen gehoord te worden. Die boodschap staat voor UNICEF centraal in de maand november, rond de Dag voor de Rechten van het Kind op 20 november en de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november.

Lokale situaties verbeteren

De gemeente Ommen vindt het belangrijk dat kinderen opgroeien in een omgeving waar ze zich veilig en geborgen voelen en toegang hebben tot basisvoorzieningen zoals onderwijs en zorg. Een omgeving waar ze kunnen spelen, leren en groeien en waar hun stem wordt gehoord en ertoe doet. Hier hebben ze recht op. Het Child Friendly Cities-netwerk van UNICEF is een beweging voor gemeentebestuurders, ambtenaren, uitvoerende organisaties en netwerkpartners die met en voor kinderen werken. Het doel van Child Friendly Cities is lokaal de situatie van kinderen en jongeren te verbeteren.