Bart Jaspers Faijer voorgedragen als nieuwe burgemeester van Urk

18 juni 2024, 21:27

Bart Jaspers Faijer (ChristenUnie) is voorgedragen als nieuwe burgemeester van Urk.
Dat betekent dat hij eind september stopt als wethouder in de gemeente Ommen.

De gemeente Urk zocht een nieuwe burgemeester na het vertrek van Cees van den Bos in december 2023. Op dit moment is Jan Westmaas waarnemend burgemeester. De gemeenteraad van Urk maakte de voordracht van Bart Jaspers Faijer maandagavond 17 juni bekend. Daarbij werd de wethouder van Ommen omschreven als een benaderbare, betrokken verbinder en een empathische bestuurder.

Fijne verstandhouding

Bart Jaspers Faijer is sinds 2018 wethouder voor de ChristenUnie in de gemeente Ommen. Zijn aanstaande vertrek bezorgt hem een dubbel gevoel. “Als ik aan Ommen denk, denk ik aan de goede relaties en de fijne verstandhouding met ambtenaren, inwoners en maatschappelijke organisaties. Ik ben hier op mijn plek en werk hier met plezier. Tegelijkertijd groeide de afgelopen jaren het verlangen om burgemeester te worden. Wat mij aanspreekt op Urk is de eigenheid van de gemeenschap.”

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties moet de benoeming nog goedkeuren. Als dat gebeurt, wordt Jaspers Faijer op 2 oktober 2024 beëdigd als burgemeester van Urk.

De huidige coalitie in Ommen bestaat uit de ChristenUnie, LPO en het CDA. De ChristenUnie gaat zich in de komende periode beraden over de opvolger van wethouder Jaspers Faijer binnen het college van burgemeester en wethouders.