Gemeente Ommen steunt initiatief voor meer kruidenrijk grasland

11 maart 2024, 13:24

Met een bedrag van €15.000,- helpt gemeente Ommen haar boeren (veehouders) te verduurzamen. Voor dit bedrag kan 100 hectare regulier grasland via de actie ‘1001ha’ omgezet worden naar kruidenrijk grasland. Kruidenrijk grasland is goed voor de biodiversiteit en bespaart kunstmest. LTO Noord afdeling Vechtdal is erg blij met deze steun.

LTO Nederland en Urgenda sloegen eind september 2020 de handen ineen om boeren te helpen met verduurzamen. De actie ‘1001ha’ werd een feit en inmiddels hebben meer dan 1400 boeren in Nederland gebruik gemaakt van deze actie. De actie werkt laagdrempelig: dankzij de financiële ondersteuning van donateurs, zoals gemeente Ommen, kunnen boeren een korting krijgen op kruidenrijke grasmengsels, boeren leveren zelf ook nog een bijdrage. Hierdoor komt de prijs in de buurt van standaard grasmengsels met meer monocultuur.

Sinds april 2023 is LTO Noord op lokaal niveau aan de slag gegaan om meer hectare kruidenrijk gras te realiseren.

Kruidenrijk grasland: goed voor de biodiversiteit

Kruidenrijk grasland heeft veel voordelen. Het zijn veel verschillende (bloeiende) kruiden en grassen, wat goed is voor het bodemleven en insecten. Meer insecten zorgen vervolgens weer voor meer vogels. Ook is het advies om geen stikstofkunstmest te gebruiken, vlinderbloemige planten in het grasland binden immers stikstof uit de lucht. Het diepere wortelstelsel van kruidenrijke grassoorten zorgt voor betere waterberging en gunstige omstandigheden voor bodemorganismen.

Gerrie Kleene, LTO-bestuurder afdeling Vechtdal zegt: “Samenwerking loont en wij zijn blij dat we de gemeente hierin als partner hebben. Met deze deelname laten ze zien dat ze vertrouwen hebben in de agrarische sector.”

“Ontwikkeling van kruidenrijk grasland draagt bij aan het versterken van de biodiversiteit en aan een groen en gezond Ommen! Veel waardering voor de boeren die zich hiervoor inzetten”, aldus wethouder Bart Jaspers Faijer.

Bestellen

Geïnteresseerde agrarische ondernemers kunnen sinds vrijdag 1 maart bestellen via de website van 1001ha: Bestellen – 1001ha.nl