Ommen keert energietoeslag uit tot 130% bijstandsnorm

15 mei 2022, 09:06

In april heeft de gemeente Ommen de energietoeslag van €800 uitgekeerd aan inwoners die momenteel een uitkering ontvangen. Vanaf nu is het ook voor minima met een huishouden tot 130% van de bijstandsnorm mogelijk om een eenmalige uitkering van €800 aan te vragen.

130% van de bijstandsnorm

Het rijk heeft voor de eenmalige energietoeslag een landelijke richtlijn opgesteld. Daarin staat dat gemeentes zelf mogen bepalen hoe de regeling lokaal wordt ingevuld. Het college van burgemeester en wethouders in Ommen heeft besloten om de maximale vergoeding tot 130% van de bijstandsnorm uit te keren. Wethouder Bongers: “Door niet voor 120%, maar juist voor 130% van de bijstandsnorm te kiezen, nemen we als gemeente onze verantwoordelijkheid en stellen we ons ruimhartig op. We ontvangen namelijk steeds meer signalen dat inwoners moeite hebben met het betalen van de energierekening, er is nu actie nodig. Om die reden starten we half mei met de uitkering van deze toeslag.”

Aanspraak maken

Inwoners die aanspraak willen maken op de eenmalige tegemoetkoming van €800 kunnen die doen via het aanvraagformulier op de website van de gemeente Ommen (klik hier). Tevens kan het aanvraagformulier afgehaald worden bij de receptie van het gemeentehuis. Omdat de toeslag is gebaseerd op de wetgeving van de bijzondere bijstand, wordt de uitvoering geregeld door het cluster Samen Doen van de gemeente Ommen.

Ommen geeft warmte

Dit is niet de enige actie die gemeente Ommen onderneemt op het gebied van de hogere energieprijzen. Eind 2021 is de werkgroep ‘Ommen geeft warmte’ opgezet. Dit initiatief was afkomstig van dominee Jelsma en is omarmt door alle kerkgemeenschappen in Ommen en de gemeente Ommen. De werkgroep riep inwoners en ondernemers van Ommen op solidair te zijn met mensen met een minimum inkomen of uitkering en een financiële bijdrage te leveren. Bijvoorbeeld in de vorm van de uitgekeerde generieke verlaging van de energiebelasting. Het inzamelde bedrag is verdubbeld door de gemeente Ommen. En is inmiddels uitgekeerd aan de minima in de gemeente in de vorm van waardebonnen van de plaatselijke supermarkten JUMBO en Albert Heijn. Inwoners konden zich hiervoor tot 28 februari melden. De stichting die de actie heeft georganiseerd is inmiddels gestart met het beschikbaar stellen van de boodschappenbonnen met een uiteindelijk maximum van €400 per gezin. “Een prachtig en broodnodig initiatief, waar we als gemeente uiteraard onze bijdrage aangeleverd hebben. Het is mooi om te zien dat zoveel Ommenaren zowel letterlijk als figuurlijk warmte geven” vindt wethouder Bongers.

Gemeentelijk energieloket

De energie adviseurs van het energieloket helpen inwoners van de gemeente Ommen om structureel de energierekening omlaag te brengen. Ze geven online maatwerkadvies en helpen bij de aanvraag van diverse subsidies en regelingen. Kijk voor meer informatie op www.duurzaambouwloket.nl/ommen.