Onderzoekrapport Joods vastgoed overhandigd en expositie geopend

12 mei 2023, 09:26

De gemeente Ommen heeft haar rol rondom Joods vastgoed in en na de Tweede Wereldoorlog laten onderzoeken door de Radboud Universiteit. Op woensdagavond 10 mei werden de uitkomsten officieel overhandigd aan burgemeester Hans Vroomen en Ingrid Petiet, voorzitter van de Joodse Gemeente Zwolle.

Burgemeester Vroomen: “Met dit rapport hebben we een historische beschrijving van de wijze waarop onteigening en rechtsherstel, voor onze Joodse inwoners, hebben plaatsgevonden in Ommen. Daarbij hoop ik dat het niet alleen leidt tot morele oordelen over het verleden, maar dat het ons bewust maakt dat het kwaad ook kan voortkomen uit gedachteloosheid. Daarmee kan het rapport een kompas vormen voor het heden.”

Het volledige rapport is hieronder te downloaden:

Bekijk hier ook het nieuwsitem over de uitreiking, gemaakt door RTV Vechtdal.

Expositie

Na de overhandiging werd ook een expositie geopend over het Joods vastgoed in Ommen. Deze expositie is vanaf zaterdag 13 mei t/m vrijdag 2 juni te bekijken in de bibliotheek in Ommen. Daarna verhuist de expositie naar het Historisch Museum Ommen. Volgend jaar is de expositie te gebruiken door alle scholen in de gemeente.