Seizoen van de eikenprocessierups aangebroken: ruimen en melden van nesten

5 juni 2024, 09:53

Vanaf eind mei krijgen de rupsen de gevreesde brandharen. Deze kunnen ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. Pas daarom op in de buurt van eikenbomen.

Ruimen van nesten

In het begin zijn de nesten nog niet volgroeid. Deze groeien nog. En er komen nog nieuwe nesten bij. Daarom wachten we tot er meer nesten hangen. Het ruimen gaat per buurt. De aannemer werkt dan zoveel mogelijk in één keer af. Daarna gaat die naar een andere buurt. Op sommige plaatsen duurt het daarom langer voordat de nesten zijn opgeruimd.

Gevaarlijke nesten worden geruimd

Dat geldt voor nesten waar mensen of dieren veel of langdurig dichtbij komen. Vooral plaatsen waar veel nesten bij elkaar hangen. Kleine nesten die hoger dan 8 meter hangen geven meestal geen groot risico. Behalve boven de tuin of dichtbij het huis. Waar het risico niet zo groot is, daar laten we de nesten zitten. Dat doen we ook als we er moeilijk bij kunnen komen.

Sommige nesten blijven hangen

Zo blijft er voedsel over voor vogels en vleermuizen om hun jongen te voeden. Daarvoor hebben we in de afgelopen jaren ook veel nestkasten en vleermuizenkasten opgehangen. In de nesten zitten ook andere insecten. Die leven zelf van de processierupsen. Zo zorgt de natuur er zelf voor dat er minder eikenprocessierupsen komen.

Nesten melden? Meld het online

Ga voor meer informatie over de bestrijding van de eikenprocessierups naar deze pagina. Op de interactieve kaart geeft u de locatie aan. Een medewerker van de gemeente komt deze dan beoordelen. U kunt ook bellen met de gemeente via 14 0529. We voeren dan uw melding op de kaart in. Nesten waar u geen last van heeft, hoeft u niet te melden. Is de boom niet van de gemeente, dan hoeft u ook geen melding te doen.