Koninklijke onderscheiding

Koninklijke onderscheiding

Een Koninklijke onderscheiding (Lintje) is een erkenning voor iemands bijzondere werk voor de samenleving. Meestal is dit vrijwilligerswerk maar het kan ook een buitengewone prestatie zijn tijdens betaald werk, bijvoorbeeld in de wetenschap of in de sport. Wilt u iemand voordragen voor een lintje? Doe dit dan bij de gemeente waarin uw kandidaat woont. Vul hiervoor het aanvraagformulier in.

Aanpak

Voordat u een aanvraag indient, is het verstandig eerst contact op te nemen met het bestuurssecretariaat van de gemeente waarin uw kandidaat woont. Zij kunnen in grote lijnen aangeven of de (vrijwillige) activiteiten voldoen aan de criteria en of de aanvraag kans van slagen heeft. Ook leggen zij uit welke informatie voor een aanvraag nodig is en hoe de verdere procedure gaat.

U kunt ook beginnen met het invullen van het online aanvraagformulier. Een gemeenteambtenaar neemt daarna contact met u op. Is er voldoende aanleiding om over te gaan tot de voordracht wordt u gevraagd om onder meer zoveel mogelijk gegevens over het goede werk van uw kandidaat te verzamelen. Dit is belangrijk, want het helpt te bepalen of iemand een onderscheiding krijgt.

Wat u moet weten

Wanneer de voordracht compleet is, volgt achter de schermen een uitgebreide advies- en besluitprocedure. Hier gaat geruime tijd overheen. Dit is ook de reden waarom u gevraagd wordt uw voordracht tijdig te in te leveren.

  • Is de uitreiking tijdens de Lintjesregen (in april, op de laatste werkdag voor Koningsdag)? Dan geldt voor de gemeente Ommen dat uw complete voordracht uiterlijk 1 juni van het jaar daarvóór ingeleverd moet zijn.
  • Is de uitreiking tijdens een Bijzondere Gelegenheid (buiten de Lintjesregen om)? Dan geldt een termijn in overleg.

Contact

Heeft u vragen over het bovenstaande of wilt u nader informatie?
Neem dan contact op met ons bestuurssecretariaat / Inge Postma
0523-289462.