Starterslening

Wat is de starterslening?

Starters op de woningmarkt verdienen een steuntje in de rug. Daarom helpt de gemeente starters een huis te financieren met de Starterslening. Het is een extra lening bovenop je hypotheek. Je sluit de lening af bij Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). een onafhankelijke stichting die geen winst maakt, maar wel het financieren van je eerste koophuis mogelijk wil maken. Met de Starterslening kun je op een verantwoorde manier tóch je droomhuis kopen. Je sluit de lening af met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dat geeft extra zekerheid.

De eerste 3 jaar geen maandlasten

Je koopt nu je woning. De eerste 3 jaar betaalt de gemeente de rente. Je mag altijd extra aflossen. Daar rekenen we geen kosten voor. Maar het blijft een lening, waarvoor je na 3 jaar wel rente en aflossing betaalt. Tenminste, als je inkomen dat toelaat.

Voorwaarden

Starters komen in Ommen in aanmerking voor een Starterslening. Daar zijn wel een paar voorwaarden aan verbonden. Je kunt de Starterslening aanvragen als:

– je voor het eerst een huis koopt;
– de hypotheek en de Starterslening voldoen aan de voorwaarden van de NHG;
– de rentevaste periode van je eerste hypotheek minimaal 10 jaar is.

Dit zijn de voorwaarden voor de Starterslening die in heel Nederland gelden. Daarnaast hanteren we in nog enkele aanvullende voorwaarden.

– De maximale hoogte van de Starterslening in Ommen is maximaal € 30.000
– De maximale aankoopprijs is de huidige NHG grens
– De Starterslening kun je zowel voor bestaande bouw als nieuwsbouw aanvragen
– De aanvrager moet minimaal 18 jaar oud

Op de website van SVn vind je uitgebreide informatie en voorwaarden van de Starterslening en de specifieke voorwaarden voor de Starterslening in Ommen.

Wat kost de Starterslening?

– Notariskosten
– Afsluitkosten bij SVn, de organisatie die de Starterslening verstrekt en beheert
– Borgtochtprovisie NHG
– Eventueel kosten voor een taxatierapport of financieel advies.

Verzoek starterslening

Bent u geïnteresseerd in de startersregeling? Onder aan deze pagina kunt u het formulier ‘Verzoek starterslening’ downloaden. Deze kunt u ingevuld mailen naar: Karin.Mijnheer@ommen.nl

De procedure verloopt als volgt:

  1. U dient een verzoek om een Starterslening bij de gemeente in.
  2. De gemeente Ommen doet de eerste beoordeling.
  3. Bij een positieve beoordeling ontvangt u van de gemeente een toewijzingsbrief.
  4. Na ontvangst van de toewijzingsbrief vult u op www.svn.nl de aanvraag in. Hier dient u ook de toewijzingsbrief bij te voegen. Kunt u de aanvraag niet digitaal doen? Dan helpt de SVn u persoonlijk verder. U kunt hierover rechtstreeks contact opnemen met SVn. Het telefoonnummer is 088) 25 39 400. Let op: de toewijzingsbrief is 8 weken geldig. Na ontvangst van de aanvraag beoordeelt SVn of aan alle voorwaarden voldaan wordt.
  5. Hierna brengt SVn een offerte voor de Starterslening uit.
  6. De hypotheekakte(n) kunnen passeren bij de notaris.

Handige links en downloads

Op www.starterslening.svn.nl kun je zien wat je maandlasten na 3 jaar zijn, een handig stappenplan downloaden en vind je een overzicht met veelgestelde vragen over de Starterslening. Op www.startenopdewoningmarkt.nl staat veel praktische informatie.

Formulier verzoek starterslening