Wandel- en fietsroutes

Ommen is bij uitstek geschikt om te recreëren. Dat kan te voet, op de fiets, te paar en zelfs met een scootmobiel. Er zijn een groot aantal prachtige routes beschikbaar. Hieronder vindt u een kleine greep uit het aanbod.

Wandelroutes

In Ommen en omgeving zijn oneindig veel wandelroutes. Ze behoren allemaal tot het wandelnetwerk, u raakt nooit uitgewandeld. U kunt wandelroutes bekijken via Vechtdal Overijssel of zelf een wandelroute plannen via: Routemaker – Routeplanner

Fietsroutes

In het Vechtdal heeft u door het fietsroutenetwerk als fietser alle tijd om te genieten van al het moois dat dit gebied u te bieden heeft. U kunt fietsroutes bekijken via Vechtdal Overijssel of zelf een fietsroute plannen via: Routemaker – Routeplanner.

Tijdreis van het Oerrund: een ruim 60 km lange route door het Vechtdal tussen Hardenberg en Varsen (Ommen) neemt de fietser mee door drie tijdperken, van de jager-verzamelaars via de landman naar de moderne landbouw. Hoofpersonen zijn Ossie het oerrund en Schitter het brandrode rund. De papieren versie is bij De Koppel (Hardenberg) en Erve Vechtdal (Varsen, Ommen) verkrijgbaar, de route is ook digitaal beschikbaar in de app Fietsen in Overijssel (gratis te downloaden)

Ruiterroutes

De omgeving van Ommen is bij uitstek geschikt om te paardrijden. Op uw paard geniet u van de mooie natuur in de gemeente. Daarvoor zijn speciale ruiterroutes uitgezet.

De routes lopen door de boscomplexen Arriërveld en Het Laar. Ze zijn uitgezet door de afdeling Openbare Werken van de gemeente Ommen. Beide routes zijn voor iedereen toegankelijk. Bovendien zijn ze voorzien van parkeerplaatsen.

Nuttig om te weten: ruiters die zich buiten de ruiterroutes begeven worden hierop aangesproken. Bij herhaling wordt een bekeuring uitgeschreven.

Toegankelijke route(s)

Lekker in de buitenlucht genieten van de natuur en het landschap van Ommen. Dat kan ook in een rolstoel of scootmobiel.

In Ommen: Vanaf het rolstoelpad Lemelerberg geniet je volop van bos, heide en andere natuur op de Lemelerberg.

In het Vechtdal: de route Voe(t)dsel aan de Vecht is een rolstoeltoegankelijk pad waarbij soms spierkracht nodig is. Deze zes kilometer lange route voert je over verharde paden langs de vecht en leert je meer over eetbare planten aan de waterkant.

Mountainbikeroutes (MTB)

In Ommen vindt u een MTB-route op de Lemelerberg. De route op de Lemelerberg heeft een lengte van 13 kilometer. Dit lijkt niet erg lang, maar omdat het een behoorlijk pittige route is kun je er toch voldoende energie kwijt! De route wordt bewegwijzerd met zwarte MTB-bewegwijzering.

Kinderroutes

Het piratenpad: Camping De Koeksebelt en Kinderboerderij Ommen hebben samen in het Laarbos in Ommen een leuke route voor kinderen uitgezet met als thema piraten.

Het Wolvenspoor: Een beestachtig leuke wandelroute voor kinderen in Ommen. Verander in een wolf en voer leuke opdrachten uit.

Vechtdal Ontdekkingsreis: Ga mee op ontdekkingsreis met professor Dianthus, botanicus van hobby en beroep, voor zijn onderzoek naar zelfverdedigingsplanten op zoek naar dat ene plantje in het Vechtdal.