Opvanglocatie gemeentehuis

De gemeente Ommen vangt sinds 3 oktober 2022 asielzoekers op in het gemeentehuis Ommen. De crisisnoodopvang biedt plaats aan circa 40 personen voor de duur van 3 maanden.

Samenstelling groep

De groep, bestaande uit één gezin uit Eritrea en alleen reizende mannen uit Syrië en Jemen, zit in procedure voor de aanvraag van een verblijfsvergunning. Er zitten geen zogenaamde ‘veiligelanders’ tussen de opgevangen asielzoekers in Ommen. De groep is homogeen, wat inhoud dat ze zoveel mogelijk dezelfde taal spreken en dezelfde achtergrond hebben. Ervaring van het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) leert dat dit bijdraagt aan de sfeer op locatie.

Inrichting

De opvang bestaat uit diverse grote ruimte. Het is sober ingericht. Er zijn enkele grotere en kleinere slaapzalen met stapelbedden. Er zijn gemeenschappelijke ruimten met verschillende functies. En er zijn douches en toiletten beschikbaar.

Huisregels

Bij aankomst heeft iedereen een welkomstboekje ontvangen. Met daarin onder andere de standaard huis- en gedragsregels van het COA. Denk aan regels over het schoon houden van de locatie, een verbod op alcohol en (soft) drugs en het niet verlaten van de locatie tussen 22.00 en 08.00 uur. Bij het overtreden van de huisregels wordt streng opgetreden.