Betrouwbaarheid & gezondheid

Een betrouwbaar water- en rioleringssysteem levert een belangrijke bijdrage aan een goede volksgezondheid en een beter milieu. Wij werken aan de volgende 4 doelen, zodat ons systeem ook op lange termijn goed blijft functioneren.

Doel 1: We houden ons water- en rioleringssysteem zo efficiënt mogelijk in stand.

Wij werken volgens het principe van ‘functiegestuurd beheer’. Dit betekent dat we alleen beheer- en onderhoudsmaatregelen uitvoeren als daar een technische noodzaak voor is. Deze vorm van beheer vereist een goed inzicht in de kwaliteit en staat van ons systeem. Daarom voeren we regelmatig inspecties uit.

Doel 2: We hebben inzicht in de omvang en de kwaliteit van ons water- en rioleringssysteem.

Ons water- en rioleringssysteem vertegenworodigt een grote (financiele) waarde. Het is dus belangrijk dat we inzicht hebben in de omvang en de kwaliteit van dit systeem.

De gegevens over het systeem houden we bij in zogenaamde beheersystemen. De landelijke overheid stelt hier steeds zwaardere eisen aan. Deze planperiode besteden we daarom extra aandacht aan het up-to-date houden van onze beheersystemen.

Ons water- en rioleringssysteem moet aan allerlei eisen voldoen. Door allerlei ontwikkelingen (zoals het klimaat) veranderen ook de eisen. We zetten ze deze planperiode opnieuw op een rij.

Doel 3: We maken ons water- en rioleringssysteem geschikt voor de toekomst

Wij hebben de afgelopen decennia veel drukriolering aangelegd in het buitengebied. Ook de afvoer vanuit het buitengebied is behoorlijk toegenomen. We zijn aan het onderzoeken of de drukriolering deze afvoer nog aan kan. Waar nodig passen we het systeem aan.

Ommen heeft er in het verleden voor gekozen om niet overal in het buitengebied riolering aan te leggen. Daar waar geen riolering ligt zijn de woningeigenaren zelf verantwoordelijk voor een goede afvoer van afvalwater. In de meeste gevallen gaat dit via een zogenaamde IBA (Individuele Behandeling van Avalwater, een mini-zuiveringsinstallatie). De laatste jaren krijgen we vanuit de IBA-eigenaren steeds meer vragen of ze toch een aansluiting op het riool kunnen krijgen. Daar waar wel riolering in het buitengebied is aangelegd is deze ruim 20 jaar oud. Het gaat hier om zogenaamde mechanische riolering, die relatief duur is in beheer en onderhoud. De komende planperiode gaan we onderzoeken hoe we op de lange termijn willen omgaan met huishoudelijk afvalwater in het buitengebied.

Doel 4: We weten hoe we moeten handelen bij calamiteiten

We gaan ons calamiteitenplan actualiseren. Hierbij nemen we ook de gevolgen van het veranderende klimaat mee.

Wateroverlast door stortbui