Wat kost het?

Alle kosten voor ons water- en en rioleringssysteem betalen we uit de heffing riolering. Hier vindt u meer informatie over de kosten en de heffing.

Jaarlijkse kosten

Onderstaande grafiek toont de jaarlijkse kosten per speerpunt ‘Betrouwbaarheid & Gezondheid’ (blauw) en ‘Leefbaarheid & Bewustwording’ (groen). In geel staan kosten die niet direct aan deze speerpunten te linken zijn. Ook zijn de Sustainable Development Goals zichtbaar per kostenpost.

Er zijn kosten voor investeringen en voor exploitatie (beheer en onderhoud, onderzoek, personeelskosten). Deze kosten zijn niet elk jaar gelijk. We willen de hoogte van de heffing niet al te veel willen laten variëren. Met de ‘Voorziening Riolering’ vangen we schommelingen op. Hieronder vindt u meer informatie.

De heffing riolering

De hoogte van de heffing wordt jaarlijks door de gemeenteraad vastgesteld. Hoe hoog is de heffing en welke kosten mogen we daarvan betalen?

De voorziening riolering

Verschillen tussen uitgaven en inkomsten (vanuit de heffing) vangen we op in de ‘voorziening riolering’.

Beheer & onderhoud

Beheer- en onderhoud is een grote kostenpost.

Planvorming & onderzoek

Om te bepalen wat er nodig is om ons water- en rioleringssysteem ook op lange termijn goed te laten functioneren maken we plannen en voeren we onderzoeken uit.

Energie, data, bijdrageregeling en overige kosten

Onze rioolgemalen en -pompen gebruiken energie en maken gebruik van dataverbindingen. Ook deze kosten worden ten laste van de heffing gebracht. Daarnaast rekenen we ook activiteiten aan de heffing toe die een rechtstreekse relatie hebben moet de rioleringszorg.

Investeringen

Onderdelen die technisch zijn afgeschreven, vervangen we. Ook investeren we in het klimaatrobuust maken van ons systeem. Dit wordt uit de heffing bekostigd.