Raadslid Gerrit de Jonge koninklijk onderscheiden bij afscheid

26 mei 2023, 11:31

Tijdens de raadsvergadering van donderdag 25 mei is raadslid Gerrit de Jonge koninklijk onderscheiden vanwege ruim dertien jaar inzet als raadslid. De onderscheiding tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau viel samen met de laatste raadsvergadering van het VOV-raadslid. Vanwege een ongeneeslijke ziekte stopt De Jonge als raadslid in Ommen.

Gemis

Burgemeester Hans Vroomen sprak De Jonge na afloop van de raadsvergadering toe. In zijn toespraak roemde de burgemeester alle tijd en energie die De Jonge in zijn raadswerk stak. Elke dinsdagochtend was er een spreekuur bij restaurant Flater in Ommen. Daar was de VOV-fractievoorzitter aanspreekbaar voor elke inwoner die een verhaal of kwestie wilde delen. De Jonge stond bekend als een bevlogen politicus die vanuit de oppositie altijd scherp was op inhoud en proces. De burgemeester noemde het noodgedwongen afscheid van De Jonge een gemis, omdat hij altijd het perspectief van de inwoner naar voren bracht. Aan het eind van de toespraak werd de VOV-voorman verrast met de koninklijke onderscheiding, als erkenning voor dertien jaar raadswerk.

Nestor

Gerrit de Jonge werd in maart 2010 geïnstalleerd als raadslid voor de PvdA. In 2013 was hij de medeoprichter van de lokale partij VOV, waarmee hij in 2014 en 2018 twee zetels in de raad haalde. In 2022 groeide de VOV naar drie zetels. De Jonge, geboren en getogen Ommenaar, was vanaf het begin fractievoorzitter van de partij. Daarnaast groeide hij uit tot nestor van de raad, het langstzittende raadslid. Naast het raadswerk was De Jonge lange tijd werkzaam voor de NS. Ook deed hij veel vakbondswerk en was hij betrokken bij diverse wielerrondes.

Foto: Enzio Ardesch