We spuiten dit jaar weer bestrijdingsmiddel tegen de eikenprocessierups

4 april 2024, 13:06

U kunt in komende weken ’s nachts overlast ervaren van het spuiten tegen eikenprocessierups. Aannemer Roel Timmerman voert deze werkzaamheden voor ons uit. Omwonenden krijgen vooraf een brief met informatie in de bus. Informatie over de planning vindt u op de website van de aannemer.

Eikenprocessierupsen geven nog veel zorgen. Deze rupsen kunnen ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. Gelukkig is de overlast al veel afgenomen. Maar na onderzoek weten we dat er nog steeds veel eikenprocessierupsen in onze gemeente zijn.

We spuiten nog maar op een paar plaatsen

Dat is nog maar een kwart van wat we vier jaar geleden deden. Het gaat om plaatsen waar vorig jaar veel overlast was. Maar ook om bomen die we komend najaar moeten snoeien. Dit doen we voor de veiligheid van de bomensnoeiers. U ziet welke bomen dat zijn op deze digitale kaart. In sommige buurten spuiten we helemaal niet. Hier komen namelijk beschermde vlindersoorten voor.

Het bestrijdingsmiddel is niet schadelijk voor andere dieren, mensen of gewassen

De voorgaande jaren spoten we overdag. Dit deden we met een bestrijdingsmiddel waar ook andere insecten last van kunnen hebben. Omdat we dit zoveel mogelijk willen voorkomen, spuiten we nu met een ander bestrijdingsmiddel: nematoden. Dat zijn een soort wormpjes. Met het oog kun je die niet zien. Deze wormpjes kunnen niet tegen daglicht. Daarom spuiten we deze in de avond en nacht. Zodra het dag wordt, gaan de nematoden dood. Daarom herhalen we na twee weken de behandeling.

Vogels en andere insecten zijn de beste plaagbestrijders

Daarom hebben we in de afgelopen jaren nestkasten opgehangen. Ook vleermuizenkasten. Daarnaast hebben we speciale kisten met sluipwespen en andere insecten geplaatst. De larven en eitjes van deze goede insecten komen uit oude nesten van de eikenprocessierups. Deze oude nesten kunnen nog wel ernstige jeuk geven. Daarom hebben we de kisten afgesloten. En zit er een waarschuwingstekst op.

Meer over de planning weten?

Alle informatie over de planning kunt u vinden op de projectpagina op de website van de aannemer.