Week van de toegankelijkheid

4 oktober 2022, 11:07

Aart Geurkink is van alle markten thuis. Hij is sportief, muzikaal en sociaal. Naast zijn baan bij Larcom is de 55-jarige Aart Geurkink actief binnen het verenigingsleven. Al met al heeft hij een druk bestaan. “Ik heb een beperking, maar daar merk ik niet veel van”, zegt hij. “Sommige buitenstaanders kijken er misschien anders tegenaan, maar ik heb een heel gezellig leven en ik doe precies hetzelfde wat iedereen doet.”

Aart woont in een appartement van de Baalderborg Groep. In zijn woongroep is begeleiding, maar hij kan gaan en staan waar hij wil. “Alleen als je later thuiskomt dan 11 uur moet je even bellen naar de nachtzorg”, vertelt hij zittend aan de eettafel in zijn appartement. In zijn woonkamer staat een muziekstandaard met bladmuziek en op een plank aan de muur staan de tientallen gouden en zilveren bekers die hij in de loop der jaren gewonnen heeft met tafeltennis.

Aart groeide op in Den Ham. Omdat het leren hem niet zo gemakkelijk afging, bezocht hij de Johan Seckelschool in Ommen. Daarna ging hij aan het werk bij Larcom en woont inmiddels alweer jarenlang in De Esrand. “Het is hier heel gezellig. Ik zit in een leuke groep en we hebben veel lol met elkaar. We doen eigenlijk alles zelf. We hoeven alleen niet zelf te koken, we eten samen met elkaar in de tv-kamer.”

Hij is al 42 jaar lang lid van Muziekvereniging Juliana in Den Ham. “Ik speel klarinet in het B-orkest. Iedere donderdagavond rij ik met mijn eigen auto naar Den Ham voor de repetities. Dat is heel gezellig en hoewel ik doof ben, gaat het goed. Dat komt ook doordat de jongen die naast mij zit, mij een beetje helpt.” Op de maandagavonden gaat hij naar de tafeltennisvereniging in Hellendoorn. “In 1976 kwam Riet Knol uit Den Ham op het idee om G-sport op te zetten”, vertelt hij. “Ze hebben mij toen gevraagd voor de tafeltennisclub. Dat vond ik heel mooi, want ik keek vaak naar tafeltennis op de televisie. In het begin was het wel heel moeilijk, dus het duurde even voordat ik het onder de knie kreeg, maar nu kan ik het wel aardig.” Hij wijst naar zijn prijzenkast. “We spelen ook competitie. Elk jaar met de feestavond worden de prijzen uitgereikt. Ik heb inmiddels al heel wat bokalen.” Naast de bokalen hangen ook talrijke medailles. “Van de Wandelvierdaagse. Daar deed ik ook altijd aan mee. Maar door corona was dat er de laatste jaren jammer genoeg niet meer.”

Aart is lid van de cliëntencommissie van de Baalderborg Groep. “We vergaderen eenmaal per maand. We hebben het dan over alles wat hier speelt. Soms komt er ook iemand die tekst en uitleg geeft over bepaalde onderwerpen. Laatst kwam er bijvoorbeeld iemand iets vertellen over de Wet Dwang en Zorg. Als je hier woont is het toch wel goed om daar iets van af te weten.” Vanuit de cliëntencommissie zit hij ook in de sollicitatiecommissie. “We hebben gesprekken met sollicitanten. Laatst zijn we nog bezig geweest voor een begeleider voor Kind en Jeugd. Het is mooi dat wij mee mogen praten, want dan weten we wie er komt werken. En of diegene hier een beetje past.”

Via de gemeente Ommen kreeg hij de kans om tijdens de verkiezingen samen met een buddy mee te draaien op het stembureau. “Dat was echt geweldig”, blikt hij terug. “Ik moest eerst de serienummers en de volgnummers oplezen. Ik Op een gegeven moment heb ik ook stembiljetten aan moeten geven. Heel gezellig werk en als er geen mensen waren, dan kletsten we gezellig met elkaar. Ik doe zeker weer mee als de provinciale verkiezingen worden gehouden.”

Inclusieve samenleving

Een inclusieve samenleving is een open samenleving waar iedereen ertoe doet en van waarde is ongeacht verschillen. Ieder mens draagt op zijn of haar manier bij aan de samenleving en juist dankzij de verschillen tussen mensen, zo waardevol en betekenisvol. Dat betekent dat iedereen die dat wil volwaardig deel uit kan maken van die samenleving en erbij hoort. In een inclusieve samenleving heeft iedereen dezelfde rechten en dezelfde kansen om zelfstandig mee te doen op alle terreinen van het leven. Dat kan alleen als men rekening met elkaar houdt en geen drempels opwerpt voor de ander om mee te kunnen doen.