Water

In Nederland hebben we veel verschillende soorten oppervlaktewater: stilstaand en stromend, zoet en zout, groot en klein. Van slootjes en vijvers tot heel grote meren. Ook gegraven watergangen, zoals kanalen, horen hierbij. Gemeente en waterschappen zijn samen verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het oppervlaktewater.

Welke functie heeft het watersysteem?

Vijvers, sloten en andere wateren zorgen voor een positieve beleving van de leefomgeving. Maar ze hebben nóg een functie. Ze vangen tijdens hevige regenbuien water op en voeren het langzaam af naar de bodem of naar wateren buiten de woonkernen. De vijvers en sloten hebben daarom een belangrijke bergende werking binnen de woonkernen.

Wadi’s

Regenwater verdwijnt grotendeels onder de grond in het riool. Maar als het hard regent, kan het water soms niet snel genoeg weg. In de wadi kunnen we tijdelijk water opvangen bij extreme neerslag.

Een wadi is vaak een verlaagde grasstrook en staat meestal droog. Alleen na een regenbui staat er water in. Het regenwater kan in de bodem wegzakken of vertraagd worden afgevoerd.

Een wadi:

  • gaat uitdroging van de bodem tegen
  • is een buffer bij veel neerslag
  • zuivert het regenwater.
Voorbeeld van een wadi.

Onderhoud en beheer

Een goede waterkwaliteit is belangrijk voor de kwaliteit van de leefomgeving. Ons onderhoud aan sloten, kanalen en wadi’s, die een watervoerende functie hebben, wordt betaald uit de rioolheffing. De werkzaamheden bestaan uit het baggeren van de watergangen, het maaien van de kanten en het onderhoud van beschoeiingen.

Informatie over de kosten van onderhoud en beheer vindt u bij Wat kost het?

Baggeren van een watergang.

Gebruik van regenwater

Regenwater is een bron van schoon water. Schoon regenwater mengen met verontreinigd afvalwater, om het vervolgens weer schoon te maken in rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI), is eigenlijk heel raar en niet duurzaam. Om regenwater schoon te houden, vangen we het zoveel mogelijk op waar het valt. We gebruiken regenwater om het grondwater aan te vullen en oppervlaktewater te verversen en door te spoelen.

In bestaande wijken kost het meer moeite om een gemengd systeem om te bouwen. Bij nieuwbouw- en inbreidingslocaties is het eenvoudiger om het scheiden van afvalwater en regenwater goed aan te leggen.