De Nationale Herdenking – 4 mei 2025
In Nederland vindt jaarlijks op 4 mei de Nationale Dodenherdenking plaats. We herdenken alle burgers en militairen van Nederland, die waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Om 20.00 uur worden twee minuten stilte in acht genomen.
HET VLAGGEN
Op 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als blijk van eerbied en respect voor de doden. De periode waarin de vlag halfstok hangt duurt van zonsopgang tot zonsondergang. De vlag die gebruikt wordt is de Nederlandse driekleur zonder wimpel. Bij het hijsen van de vlag wordt deze eerst vol gehesen, waarna hij langzaam wordt neergehaald tot het midden van de vlag op de helft van de normale lengte is gekomen. Daarna wordt de vlaggenlijn vastgebonden. Na zonsondergang wordt de vlag op herdenkingsplaatsen neergehaald. Bij het neerhalen van de vlag gaat de vlag vanaf halfstok eerst naar de top alvorens neergehaald te worden. Aan u wordt verzocht deze gedragslijn waar mogelijk te volgen.
DE (KERK)KLOKKEN
Vanaf 19.45 uur tot 19.59 uur luiden de klokken van alle kerken. Daar waar de klokken hinderlijk zijn voor de voortgang van de herdenkingsbijeenkomsten worden de klokken eerder stopgezet. Om 20.00 uur is het overal twee minuten stil.
TWEE MINUTEN STILTE
Vanaf 20.00 uur tot 20.02 uur wordt op de herdenkingsplaatsen en in de naaste omgeving volkomen stilte in acht genomen. Voor zover mogelijk worden alle activiteiten in het openbare leven en in het verkeer gedurende deze twee minuten stopgezet. De radio- en televisieomroepen en het openbaar vervoer vervullen hierbij een voorbeeldfunctie.
OPENBARE GELEGENHEIDEN
De gemeente zorgt ervoor dat er op de avond van 4 mei geen openbare vermakelijkheden worden aangeboden. Conform de winkelsluitingswet is het niet toegestaan dat winkels na 19.00 uur nog open zijn. De horecagelegenheden mogen wel hun normale openingstijden aanhouden.
TWEE MINUTEN STILTE IN HET VERKEER
Omdat het tijdstip van de twee minuten stilte algemeen bekend is, kunnen verkeersdeelnemers tijdig naar een plaats gaan waar op gepaste wijze de stilte in acht genomen kan worden. Tijdens de twee minuten stilte geldt een algemeen pardon van de verkeerspolitie voor voertuigen die op plaatsen stilstaan waar het normaal niet is toegestaan, mits de verkeersveiligheid niet in gevaar wordt gebracht.
Een overzicht van de herdenkingen in de gemeente Ommen
Het 4 en 5 mei comité van de gemeente Ommen nodigt u allen van harte uit aan de herdenkingen deel te nemen.
Ter gelegenheid van de 4 mei herdenking is er een bloemenceremonie waarbij de waarnemend burgemeester de heer T.J. van der Zwan en het 4 en 5 mei comité bloemen plaatsen op de graven van oorlogsslachtoffers en slachtoffers van de oorlog op de begraafplaats Hardenbergerweg en op de Joodse begraafplaats. Het ontmoetingspunt is op de begraafplaats aan de Hardenbergerweg.
Aanvang ceremonie 13.00 uur. Na het openingswoord en het signaal taptoe is het 2 minuten stil. Daarna leest de waarnemend burgemeester een gedicht voor. Na het plaatsen van de bloemen leest stadsdichter Maxine Overweel een speciaal voor deze gelegenheid gemaakt gedicht voor.
Er is gelegenheid tot het leggen van bloemen. Langs de graven van de burgerslachtoffers en de graven van de gevangenen van kamp Erika verlaten de aanwezigen de begraafplaats. Bij de Joodse begraafplaats aangekomen leest de heer Jannes Kuik, voormalig stadsdichter, een speciaal voor deze gelegenheid gemaakt gedicht voor. Er worden bloemen geplaatst bij het monument, op het graf van Samuel Roet en op de 2 graven van gevangenen van kamp Erika.
In het kader van herdenken en gedenken voert het Sallands Bachkoor het Requiem
van Fauré uit in de Gereformeerde Kerk aan de Bouwstraat. Aanvang 15.00 uur. De
toegang is gratis.
De historische vereniging CCO organiseert op zondag 4 mei weer een dodenherdenking bij het herinneringsmonument op de Besthmenerberg aan de Hammerweg in Ommen. Het monument herdenkt de slachtoffers van het gevangenkamp Erika. Bij het monument staat de tekst: “Nederland gedenkt”.
In verband met de plechtigheden bij het gemeentehuis dezelfde avond is de herdenking op de Besthmenerberg in tijd vooruit geschoven. Zodoende heeft iedereen ook de gelegenheid om de herdenking later op de avond bij het gemeentehuis bij te wonen. Om 17.30 uur verzamelen we op de parkeerplaats Steile Oever. Om 17.40 uur wordt gezamenlijk vertrokken naar het herdenkingsmonument. Om 17.45 uur declamatie door leerlingen van de OBS Nieuwe Brug gevolgd door een toespraak van de waarnemend burgemeester van Ommen, de heer T.J. van der Zwan. Om 17.58 uur wordt het signaal taptoe geblazen. Na de twee minuten stilte worden twee coupletten van het Wilhelmus gezongen gevolgd door bloemlegging en een défilé langs het monument. Iedereen wordt uitgenodigd om na de officiële herdenking koffie/thee met ons te drinken in het Bezoekerscentrum Ommen naast de Besthmenermolen.
De herdenking in de Vinkenbuurt vindt plaats bij de schuilhut in de Vinkenbuurt (T-splitsing Koloniedijk-Prinsenweg). Aanvang 17.45 uur. Om 18.00 uur wordt er 2 minuten stilte gehouden waarna de wethouder namens de gemeente Ommen een bloemstuk legt bij de beelden van de twee Vinken nabij de schuilhut. Ook de aanwezigen krijgen gelegenheid bloemen te leggen. Iedereen wordt van harte uitgenodigd om bij de plechtigheid aanwezig te zijn.
Op zondag 4 mei vindt de jaarlijkse dodenherdenking plaats in Mariënberg. Om 19.30 uur verzamelen we op de hoek Nieuweweg/Stationsweg t.h.v. de pastorie G.K.V. Er zal voorafgaand aan de stille tocht om 19.35 uur een krans worden gelegd bij het “NS-monument” waarna om 19.40 uur de stille tocht vertrekt richting het monument aan de Nieuweweg. Daarbij komen we ook langs de Sionskerk, waar de klokken zullen worden geluid. Bij het monument zal er een toespraak zijn van de voorzitter en zullen een aantal liederen worden gespeeld door de leden van de Broederband, gevolgd door het taptoe signaal.
Om 20.00 uur wordt twee minuten stilte in acht genomen. Daarna speelt de Broederband het Wilhelmus. Aansluitend worden er kransen en bloemen gelegd door respectievelijk kinderen van groep 7/8 van de GBS de Regenboog, kinderen van groep 7/8 van de PCBS de Hoekstee, de gemeente Hardenberg, de gemeente Ommen, het 4&5 mei comité en nabestaanden van de heer B. v.d. Veen, oorlogsslachtoffer.
Aansluitend is er voor een ieder die dat wil gelegenheid om bloemen te leggen. Na de plechtigheden bij het monument wordt er een bevrijdingsconcert gegeven door de muziekvereniging de Broederband in de Ontmoetingskerk van de N.G.K. aan de Stationsweg. Iedereen is van harte welkom. De entree en de koffie is gratis. Wij verzoeken iedereen om op deze dag de vlag halfstok te hangen. Op 5 mei, Bevrijdingsdag, mogen we deze dan feestelijk en voluit laten wapperen.
Deelnemers aan de herdenking verzamelen zich dit lustrumjaar bij De Schakel en lopen vandaar in een stille tocht naar de bijzondere begraafplaats aan het Zandeinde. Hier vindt de herdenkingsplechtigheid plaats rond het monument voor Vrede en Vrijheid. Ter afsluiting défileren de deelnemers langs het monument en de oorlogsgraven op de oude begraafplaats en lopen terug naar De Schakel. Hier is gelegenheid elkaar te ontmoeten en na te praten bij een kop koffie of thee. Iedereen wordt van harte uitgenodigd aan deze herdenking deel te nemen.
De stoet vertrekt om 19.30 uur vanaf De Schakel. Zorgt u dat u ruim vóór die tijd aanwezig bent?
De herdenking in Stegeren begint om 19.40 uur en wordt muzikaal begeleid door muziekvereniging de Bazuin. Het welkomstwoord en de toelichting over het verloop van de herdenking zullen door de voorzitter van Plaatselijk Belang Stegeren/Junne worden gedaan. Kort voor 20.00 uur zal het signaal taptoe worden geblazen, gevolgd door twee minuten stilte. Na het zingen van het Wilhelmus zal de wethouder namens de gemeente Ommen een toespraak houden, gevolgd door kranslegging. De leerlingen van de Boslustschool dragen gedichten voor. Daarna start het défilé, waarbij gelegenheid is om de bloemen te leggen die voor u klaarstaan.
In Ommen start de herdenking bij het gemeentehuis om 19.40 uur.
Dit jaar met medewerking van het A-orkest van de muziekvereniging Soli Deo Gloria, violiste Chloé Elsenaar en pianist Henk Ruiter. Om 19.59 uur speelt trompettist Thijs ten Cate het signaal taptoe, waarna twee minuten stilte wordt gehouden. Na de twee minuten stilte worden twee coupletten van het Wilhelmus gespeeld. Om 20.05 uur houdt waarnemend burgemeester Tjeerd van der Zwan een toespraak. Daarna lezen kinderen van CBS Het Koloriet en GBS Guido de Brès hun gedichten voor. Krans- en bloemlegging wordt gedaan door de wnd. burgemeester, veteranen, het 4 en 5 mei comité, leerlingen van de scholen en scouting.
Na de bloemlegging lezen de leden van het 4 en 5 mei comité de 71 namen van de inwoners van Ommen die door oorlogshandelingen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Er zijn verschillende muzikale intermezzo’s tussen de programmaonderdelen. De plechtigheid wordt afgesloten met een defilé waarbij er voor een ieder de gelegenheid is tot het leggen van bloemen.